18-годишната рускиня Елизавета Туктамишева спечели титлата при жените на европейското първенство по фигурно пързаляне в Стокхолм (Швеция). 

Туктамишева, която е бронзовата медалистка от Евро 2013, завоюва първо златно отличие от шампионат на Европа в кариерата си. Тя беше втора след кратката програма, но получи първа оценка за волната и стана шампионка със сбор от 210.40 точки. 

"Във фигурното пързаляне има два пътя към победата. Може просто да се стараеш да изпълниш всяко нещо правилно. Но ние с Елисавета вървим по друг път - превръщаме спорта в изкуство, продължаваме най-добрите традиции на руското фигурно пързаляне", каза треньорът на победителката Алексей Мишин. 

Три представителки на Русия се качиха на почетната стълбичка. Лидерката след първото изпълнение и световна шампионка за девойки Елена Радионова взе сребърното отличие с 209.54 точки. Трета е Анна Погорилая със 191.81 точки. 
Европейската вицешампионка за 2012-а Киира Корпи (Финландия), която беше четвърта в кратката програма, не излезе за волната поради контузия. 

В топ шест са две представителки на домакините. Сестрите Йоши Хелгесон и Виктория Хелгесон са съответно четвърта със 169.07 точки и пета със 166.39 точки. Шеста се нареди Мае Беренис Майте (Франция) със 156.47 точки. 

Утре европейското първенство завършва с волната програма при спортните двойки, където с втори стартов номер са шампионите на България Елисавета Макарова и Лери Кенчадзе. Надпреварата започва в 11:35 часа българско време./БТА