Норвегия спечели отборната титла в ски-скока на Световното първенство по северни дисциплини от голяма шанца. За скандинавците това е първа титла от 22 години, с което те сложиха край на доминацията на Австрия от последните няколко първенства.

В състав Андерс Бардал, Андерс Якобсен, Андерс Фанемел и Руне Велта те постигнаха невероятния резултат от 872,6 точки за златните медали. Австрийците, които загубиха титлата си, останаха със среброто, след като събраха 853,2 точки. Поляците останаха с бронзовите отличия след актив от 848,1 точки. По ирония на съдбата, последната спечелена титла на Норвегия отново е била във Фалун, но през 1993-а година, а преди това имат първо място и през 1982-а година.

Австрийците пък доминираха в последните седем издания на световното отборно първенство, а в две от годините имат титли и от нормална шанца след 2005-а година. Олимпийският шампион Германия трябваше да се задоволи с 5-ото място. Водени от техния шампион на голяма шанца, а също така участник и в смесения отбор Зеверин Фройнд даде резултат от 143 метра, но не успя да подобри най-силния си резултат, който му избяга със 7,5 метра.

За победителите Велта беше единственият състезател с медал от четирите състезания, в които е участвал на това първенство. Преди днешната победа той има злато от нормална шанца, сребро от смесения отбор и бронз от голяма шанца (индивидуално). /БТА