Корбиниан Холцер вкара гол 33 секунди преди сирената, а Германия победи с 3:2 САЩ и спечели място на четвъртфиналите на световното първенство по хокей на лед за първи път от 2011-а година насам. Германците са трети в група "Б" и могат да бъдат настигнати от петия Словакия, но Бундестимът спечели директния двубой с 5:1. Германия загуби първите си два мача на световното първенство, но победите над Словакия, Беларус и САЩ ги изстреляха на трета позиция. Те се затрудниха много с американците при отсъствието на най-креативния си играч Тобиас Райдер, който е аут поради травма в коляното, но вратарят Томас Грайс спаси 31 удара.

"Можете да видите, че имаме голямо самочувствие и вярваме в собствените ни сили. Играем отличен хокей и резултатът е видим", каза Феликс Шулц, който завърши мача с две асистенции. Относно представянето на Грайс на вратата на Германия, капитанът на американците Мат Хендрикс заяви: "Той изигра много силен мач днес и беше основна фигура за тях. Грайс спаси почти всичко и контролираше шайбата на отбивките, така че ние рядко получавахме втори шанс. Дори и да го имахме, той пак се справяше блестящо".

Усилията на Грайс можеха да не бъдат достатъчни за германците, но те се възползваха от малкото грешки на американеца и ги победиха. След 13 минути игра Бундестимът водеше с 2:1 с голове на Патрик Хагер и Кристиян Ерхоф, въпреки че САЩ отстреля съперниците си с 15:7. Американците изравниха отново в началото на втората част, но в края на мача дойде мигът на Холцер. Той стреля покрай стража Майк Кондън, допуснал 3 гола от 14 удара, с което изправи публиката на крака. Това беше и първта точка на Холцер на световното първенство в Русия.

Американците, за които на два пъти изравняваха Джейк Маккейб и бъдещият първи избор в драфта Остън Матюс, са четвърти в група "Б", мачовете от която се играят в Санкт Петербург. САЩ води с три точки на Словакия и има мач повече, а двата тима се изправят един срещу друг в директен сблъсък на 17-и май. Себастиян Дам спаси 40 удара, а Дания надви с 2:1 след изпълнение на дузпи лидера в група "А" Чехия. Томаш Плеканец даде аванс на чехите след 4:09 минути игра през първата третина, а Мортен Мадсен изпрати мача в продължение с гол в началото на последната част. Ларс Елер, Лукаш Каспар и Николай Елерс вкараха за Дания при дузпите./БТА