Ръководителите на Международната федерация по ски (ФИС) начело с президента Джан-Франко Каспер вече са в България за участие в Календарната конференция. Най-висшият форум на ФИС след конгреса ще се проведе от 3 до 6 юни в „Златни пясъци”.

Очаква се участие в конференцията, на която България е домакин за първи път, да пристигнат над 750 души от над 80 страни, които са пряко свързани с ръководството на всички направления на световните ски.

Сред тях ще са президентите на отделните ски федерации и много от звездите на световните ски. Отделно от тази бройка в „Златни пясъци” ще дойдат и много гости и световно известни журналисти. Освен Съветът на ФИС на Календарната конференция ще заседават и комитетите по алпийски ски, сноуборд, ски бягане, ски скок, медии и допинг. Ще бъде утвърден и календара за сезон 2015/2016. Официалното откриване ще е на 3 юни от 19,30 ч в хотел „Интернационал”, като на него ще присъства и министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

За България това е второто голямо събитие от календара на ФИС за 2015-ата година. В края на февруари и началото на март Банско бе домакин за пети път на кръг от световната купа в алпийските ски.

Страната ни получи домакинството на Календарната конференция преди година в Барселона, където се проведе конгреса на ФИС.