Президентът на Асоциацията за студентски спорт „Академик“ доцент Златко Джуров  не скри своето задоволство от българския успех на Универсиадата в  Осърбле. „Щастлив съм, че България отново има злато на зимна  Универсиада. Надявам се успехът на Владимир Зографски да вдъхне увереност и на  останалите трима наши представители, които ще участват във втората част  от Игрите от 4 до 14 февруари в Сиера Невада(Исп). Александра Жекова и  Радослав Янков също имат своите добри шансове в сноуборда, желая успех и  на алпиеца Георги Нушев. Същевременно златото в Осърбле е добър повод да  апелирам отново държавата, общините и университетските управи да обърнат  повече внимание и да отделят повече средства за студентски спорт. Наред  с представянето на Световните игри, наш много важен приоритет е  вътрешният календар, в който най-близката проява е Националната зимна  универсиада от 11 до 15 март в Боровец, а през май в Пловдив е  Националната лятната универсиада, обединяваща всички държавни студентски  първенства. Държим на това академичната младеж в България да има  максимален брой възможности за спорт, състезания и физическа активност.  Липсата на достатъчно средства обаче спъва намеренията ни и ограничава  изявите студентите-спортисти“, смята Джуров.

Студентският спорт в България бележи в момента възход след дългогодишна  криза поради организационни, финансови и юридически пречки. Откакто  преди три години новата управа пое ръководството на АУС „Академик“ бяха  възстановени националните зимни и летни универсиади. Наред с това три  пъти поред се организират летни студентски игри в курортен комплекс  Камчия. На предишната лятна Универсиада в Казан спечелихме 5 медала, на  зимните игри в Трентино 2013 също имахме призови класирания. Шефът на  академичния спорт настоява за законодателни промени, които да улеснят  спортуващите във висшите училища и за по-голямо внимание от страна на  държавата, общините и университетските управи към студентите спортисти.

Недостатъчното финансиране спъва развитието

Заради липса на достатъчно финансиране обаче нашата делегация за  Универсиада 2015 е съставена само от 4 състезатели и 4 треньори, без  никакво ръководство, ваксмайстори, помощен и медицински персонал.  Немотията пречи страната ни да затвърди позиции в Международната  асоциацията за студентски спорт(FISU). Нямаме официален наш  представител, който да присъства на важни заседания и да защитава  националните интереси в конкретните ситуации. Наложи се дори разходите  за представянето на българите на зимната Универсиада в Словакия и  Испания да се поемат със средства, предназначени за вътрешния календар и  ако те не бъдат възстановени, това със сигурност ще лиши студентите от  някои състезания през годината. А през юли в Южна Корея предстои и лятна  Универсиада, в която също следва да подсигурим участие на най-добрите  български студенти…

„Надявам се успехът на Универсиадата да стимулира институциите да да  осигурят повече внимание и средства за развитието на университетския  спорт в България. Обнадежден съм от поетия ангажимент на министър Красен  Кралев да съдейства за това и обещанието му студентският спорт да бъде  сред новите приоритети на министерството. Всички ние сме длъжни да  предоставим далеч повече възможности за спорт на младото поколение“,  заяви Златко Джуров.