Осмото издание на Межуднародния турнир за деца и кадети „Купа Ескалибур” ще се проведе на 5,6 и 7 юни. Състезанието, в което заявки за участие са подали 170 млади фехтовачи от пет държави (България, Гърция, Турция, Румъния и Украйна), за първи път ще се състои в залата на Техническия университет в София. Новото тази година е, че за първи път „Купа Ескалибур” ще включва надпревари на рапира, сабя и шпага, което го прави единственият международен турнир в България и на трите оръжия.

Организаторите от клубовете „Ескалибур” и „Авитохол” получиха съфинансиране от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта`2018 г.”

Богатата програма включва надпревари на рапира, шпага и сабя при момчета и момичета до 11 г., 13 г. и кадети и кадетки до 17 г., до 15 г. (само на рапира). Наред с наградите и купите за призьорите, ще бъдат отличени най-успешният дебютант, най-успешният състезател от София, най-малкият участник и тримата най-добри треньори (рапира, шпага и сабя).

В организацията и провеждането на турнира ще се включат голям брой доброволци – деца от столични училища, съдии, спортисти, треньори, деятели, администратори, родители и гости на „Купа Ескалибур“ 2015. Успоредно с турнира ще протече и конкурс за най-хубава рисунка на тема „Фехтовка“. В него могат да се включат и деца, които не са участници в турнира. Победителите ще бъдат определени, чрез тайно гласуване от всички гости в залата.