Днес, 22 май, малко след 11:00 ч., стартира най-дългоочакваното ветроходно състезание във Варна - регата за килови яхти Varna Channel Cup. За трета поредна година в гонки в акваторията на Варненски залив, канал Море-езеро и Варненско езеро се състезават килови лодки в различни класове (Свободен, IRC Handicap, Българска хендикапна система и Петерсон). За първия ден на ветроходната надпревара организаторите са предвидили гонки в канала море-езеро и акваторията на Варненското пристанище.

В състезанието се включиха 34 яхти или близо 250 души, като освен българи сред яхтсмените тази година има и представители на Украйна. Стартът беше насрочен за 11:00 ч., но поради акостирането на най-големия ветроход в света Royal Clipper по същото време, се наложи да бъде изместен с няколко минути. Така, варненци имаха невероятната възможност да се насладят и на впечатляващия 5000-тонен плавателен с дължина 133,7 метра, с 5 мачти и 42 платна, които разпънати са над 5000 кв. м. Очаква се лодките да финишират до 18:00 ч. Зрителите ще могат да наблюдават състезанието от непосредствена близост от брега на кв.Аспарухово, както и от новата пешеходна зона на Варненското пристанище.

Ветроходство

източник: hype.bg

Организаторите приканиха варненци да освободят почивните си дни и непременно да посетят Морската градина, от където чудесно ще се вижда утрешната надпревара с поворотен знак 3-та буна или впечатляващия Парад на буквите, който ще се проведе във вторник, 24 май, когато участниците ще стартират в 12:30 ч. пред Централния плаж и Морското Казино. Тази част от регатата е и най-очакваната поради уникалния маршрут, позволяващ зрителите да наблюдават, аплодират и окуражават състезателите от буквално няколко метра.

Варна има уникални предпоставки за подобно ветроходно изживяване, което освен атракция за зрителите представлява и сериозно предизвикателство за яхтсмените, които трябва да съобразяват изключително много фактори на това тясно пространство. Амбицията е този маршрут да извоюва своето място в сърцата на варненци и по примера на други подобни събития в чужбина, бреговете да бъдат пълни със зрители.