Министерството на младежта и спорта е инициирало създаването на междуведомствена работна група, която да актуализира „Наредба за сигурността на спортните обекти и мерките срещу насилието и лошото поведение на зрители преди, по време и след провеждане на спортни прояви, организирани на стадиони и в спортни зали“. В последните години предписанията на наредбата създадоха доста проблеми на различни спортни съоръжения в столицата и страната.

В края на миналата седмица министърът на младежта и спорта Красен Кралев подписа заповед, с която се определя състава на междуведомствена работна група, която да изготви проект за изменение и допълнение на действащата наредба.

В работната група са включени представители на спортното министерство, Националното сдружение на общините в Република България, Министерството на вътрешните работи и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщават от Пресцентъра на спортното министерство.

Сега действащата наредба е приета с постановление на Министерски съвет на 31.08.2000 година и вече е морално остаряла и нефункционираща. В нея липсва разграничаване на видовете спортни съоръжения, като е записано единствено, че „спортен обект е стадион или закрита зала с места за зрители“. Това създава множество трудности при работата на междуведомствените комисии, които оценяват годността на спортните съоръжения да приемат различен вид събития, тъй като е невъзможно изискванията към 40-хиляден стадион и зала с 300 места да са едни и същи.

Освен това в сегашната наредба не са взети предвид разпоредбите на международните спортни федерации, които са задължителни при организацията на официални прояви по съответния вид спорт.

В осъвременената наредба изискванията към различните видове спортна инфраструктура ще бъдат разделени и в зависимост от тяхната специфика ще бъдат определени съответните степени на риск.

Работната група трябва да приключи работата си в срок до 16.06.2016 година.