Спортното министерство ще може да финансира директно клубове, а не както е досега - тази дейност да минава през федерациите. Това съобщи ресорният министър Мариана Георгиева след заседанието на кабинета, информира DarikNews.bg.

Министрите решиха да облекчат и режима за подновяване на лицензите на спортни организации с натрупани задължения, като за това вече ще е необходим план график за изплащането на дълговете.

„Трябва да се отпуши финансовият контакт между Министерството на младежта и спорта и всички субекти по закона, които развиват спортна дейност. Новото в тази оптимизирана наредба е, че ще се финансират пряко спортни клубове. Досега всичко минаваше през федерацията като основен субект и от там нататък тя опосредства финансовия контакт със спортния клуб", добави Георгиева.

„Друга новост е, че по специален ред министърът на младежта и спорта може да финансира състезатели, какъвто е случаят с успеха на Григор Димитров, който обаче трябва да бъде по специален ред", уточни министър Мариана Георгиева.