Представителите на скандинавските държави оправдаха очакванията на специалистите и доминираха в дългата дисциплина на Световното първенство за юноши и девойки, която се проведе в подножието на връх „Мальовица”.

Най-голямата радост беше за шведите, които завоюваха златен и сребърен медал при момчета, а шампионката от вчерашния спринт при момичетата Сара Хакстрьом днес прибави и сребро към своята колекция с отличия.

Днешната надпревара се проведе при изключително трудни условия, заради падналия в последните дни проливен дъжд.

"Не съм имал по-тежко състезание в кариерата си до този момент", сподели Росен Стефанов, като с неговите думи може да се обобщи мнението на почти всички състезатели. Стефанов завърши на 119-то място, а с най-предно класиране от българите е Апостол Атанасов – 41-ви.

Най-вълнуващата част от изтощителната надпревара при момчета беше в заключителните секунди на продължилото близо 7 часа състезание. Руснакът Иван Кучменко успя да измести от третата позиция финландецът Оли Оянахо, но радостта му продължи не повече от една минута. С мощен финален спринт чехът Марек Минаж успя да открадне за себе си бронзовото отличие. Далеч по-рано в надпреварата шведът Антон Йохансон си беше осигурил първото място. Той измина дистанцията от 10.170 км. за време 75:17мин., следван от своя сънародник Асар Хелстрьом – 76:18 мин., а Минаж завърши за 78:45 мин.

Триумфът на шведите днес можеше да бъде пълен, но шампионката от вчера Сара Хакстрьом загуби преднината, която имаше преди последните два контролни пункта и в крайна сметка остана на едва три секунди зад победителката Гунвар Хов Хойдал (Норвегия), която пробяга разстоянието от 7.170 км. за 68:15 мин. Трета се нареди представителката на Финландия Еми Йокела – 69:15 мин.

Антоанета Дяксова записа най-доброто класиране за България от началото на Световното първенство, класирайки се на 23-то място.

Утре е почивен ден за състезателите, като всеки желаещ може да се възползва от екскурзията до крепостта Цари Мали Град, която организаторите са подсигурили.