Общо 14 медала - два златни, шест сребърни и шест бронзови, спечелиха плувците на ПСК Черно море на държавния личен отборен шампионат за мъже, жени и младежи, който се проведе на столичния басейн "Диана", съобщиха от клуба.

Треньори на талантите, които са трети в комплексното класиране с актив от 345 т., са Борислав Георгиев, Никола Петров и Васил Колесниченко. В отборното класиране при нежния пол варненки са втори, а мъжете на клуба - пети.

В индивидуалната надпревара Александър Пенев триумфира с шампионска титла на 100 м делфин, окичи се с вицешампионски трофей на 50 м в същия стил и взе бронз на 200 м в тази дисциплина. Асилай Селчук е бронзова на 400, 800 и 1500 м в свободния стил при нежния пол. Съотборничката й Богослава Дянкова зае трето място на почетната стълбичка на 50 м свободен стил.

Дилян Желязков не остави никакви шансове на конкурентите си и логично ликува със злато на 50 м свободен стил. Той е сребърен в дистанцията 100 м в същия стил и бронзов на 100 м делфин. Стефчо Стефчев заслужи вицешампионска титла в дисциплината 200 м делфин.

Три вицешампонски трофея вдигнаха жените на щафетите. Очарователните дами на Черно море спечелиха сребро в щафетата 4х100 м свободен стил, като за успеха допринесоха Бояна Кирчева, Мина Славчева, Албена Мартинова и Богослава Дянкова. В другата щафета - 4х200 м свободен стил, където варненки плуваха в състав - Асилай Селчук, Богослава Дянкова, Албена Мартинова и Бояна Кирчева, също спечелиха второ място. Третият сребърен приз на черноморки е в щафетата 4х100 м смесена. Там за успеха допринесоха - Павлина Тодорова, Богослава Дянкова, Антоанета Милева и Бояна Кирчева.

"Поздравявам състезателите за успешното представяне. Плувахме се по възможно най-добрия начин, имайки предвид това, че отборът ни е съставен от много млади плувци - юноши и девойки старша, които трябваше да се конкурират с мъже и жени. Въпреки това се преборихме", коментира треньорът Никола Петров.

Главният наставник в Черно море Борислав Георгиев подкрепи колегата си, като изтъкна, че при наличието на силната конкуренция в София варненци са се представили на висота.