Един от адвокатите на Оскар Писториус коментира пред журналисти, че лекоатлетът-параолимпиец може да остане в килията не повече от 10 месеца, след което по здравословни причини или поради добро поведение може да бъде пуснат под домашен арест.

По-рано агенция АП написа, позовавайки се на съдията, че минимум 18 месеца осъденият трябва да излежи, преди да се мисли за обжалване или свиване на наказанието.

„Пет години ефективна присъда в затвора е правилно наказание“, смята адвокатът на семейството на Рийва Стеенкамп- Дюп Де Брюин. Според него също така справедливостта е възтържествувала.

Самият Писториус напусна сградата на Съда в Претория с полицейска кола и беше откаран в болничното крило на затвора в града, където ще изтърпява наказанието.

Семейството на Писториус сe съгласи с наказанието от пет години лишаване от свобода, коментира чичото на атлета Арнолд Писториус.

„Оскар приема тази присъда, за да плати своя дан към обществото“, каза чичото и призова медиите да уважават личния живот на лекоатлета и на семейството му. /БТА