Пет български лодки се класираха за утрешните финали в последния ден на Европейското първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години в Пловдив. 

Сребърните медалисти на 500 м двойка каяк при младежите Вилиян Бъчваров и Христо Реков завършиха втори в гонката си от полуфиналите и в 11:42 часа в неделя ще атакуват отличията от неудобния първи коридор. 

Ангел Кодинов спечели първия полуфинал на едноместно кану при младежите като направи и ефектен финален спринт и в 11:14 часа утре ще се бори за медал в коронната си дисциплина.

Българинът обаче отпадна от борбата за отличията на 200 м, завършвайки четвърти в своя полуфинал, въпреки че даде по-добро време от втория и третия в другата гонка, в която би се класирал безпроблемно за финал.

Олимпия Душева също заслужи място в гонката, която ще разпредели медалите след 3-та позиция в пресявките и стартира в 17:08 часа.

Два финала имаме при юношите, след като двойката каяк Иван Пенчев и Мартин Колев (1000 м) и кануистът Емил Банков (200 м) завършиха трети в своите полуфинали. Стартът на Пенчев/Колев е в 10:03 часа, а на Банков в 15:09 часа.

източник: БФ Кану-каяк