Министерството на младежта и спорта ще отбележи Деня на българския спорт 17 май със серия инициативи, на които ще зарадва децата, включили се в тях със спортни пособия за техните училища.

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с решение на Министерския съвет от 4 август 2006 година. Това е признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България.

Тази дата е избрана, защото на 17 май 1894 година в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария, които полагат основите на организираното спортно движени в страната ни след Освобождението.

В 9.30 часа министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще представи пред ученици от 12 СОУ „Цар Иван Асен II“ Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“, след което Магдалена Христова ще проведе с тях открит урок по лека атлетика.

От 10.00 до 12.00 часа футболистите на Славия – Стефан Велков, ЦСКА – Божидар Чорбаджийски и Радослав Цонев от Левски ще проведат открит урок с ученици от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов”. Спортните занимания ще се състоят на стадион „Академик“ на 4-ти км. Министър Кралев ще закрие събитието в 12 часа.

В 10.00 часа заместник-министър Асен Марков ще присъства на открит урок по бокс на Детелин Далаклиев с деца от 67-мо ОУ „Васил Друмев“, намиращо се на ул. „Гюешево“ №63 в ж.к. Сердика на район „Възраждане“.

В 10.50 часа Марков ще вземе участие в открития урок по волейбол на Антонина Зетова, Евгени Иванов, Димо Тонев и Найден Найденов с учениците от Испанската езикова гимназия „Мигел де Сервантес“ на адрес ул. „Султан Тепе“ 1.

В 14.00 часа Асен Марков ще посети Първа английска езикова гимназия, в която Константин Папазов ще проведе открит урок по баскетбол. Адресът е бул. „княз Александър Дондуков“ 60.

В 15.00 часа Марков ще участва Церемония за връчване на стипендии на ученици за високи постижения в областта на спорта, организирана от Столична община на ул. „Московска” № 33, ет. 5. 

В 18.00 часа в зала „Универсиада“ стартира концерт и спортен спектакъл, посветени на Деня на българския спорт и 120 години на Българско гимнастическо дружество „Юнак“. На събитието ще присъства заместник-министър Асен Марков.

На 17 май министър Красен Кралев ще участва още в церемонията по закриването на сезон 2015/2016 на Българската федерация по биатлон, която ще се проведе в 11 часа в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“.

В 15.30 часа министър Кралев ще присъства на приятелски футболен мач на комплекс „Спортна София“ в район Възраждане между отборите на Българската национална телевизия и Нова Броудкастиг груп, организиран по повод съвместното отразяване на двете телевизии на Европейското първенство по футбол и ще награди победителите от спортния празник „Възраждане спортува“.

В 18 часа на стадион „Берое“ в Стара Загора ще се състои честване по повод 100-годишнината на ПФК Берое.