В специално изявление на Световната антидопингова агенция (УАДА) се казва, че по-малко от 1 микрограм в пробата на даден спортист, дадена до март 2016 г., се явява допустима граница, но засега не е ясно дали това ще означава отрицателен резултат, пише bgathletic.com.

"В случаите, когато в допинг-пробата мелдониум е по-малко от 1 микрограм и тя е взета до 1 март 2016 г., ще сравним със случаите с препарата до 1 януари 2016 г. В такъв случай се допуска, че атлетът не е приемал препарата умишлено, след неговата забрана”, се казва в изявлението на УАДА.

С тези препарати, съдържащи мелдониум, изгоряха около 150 спортисти, като 40 от тях са руснаци. Това вещество бе намерено и в пробата на нашата Габриела Петрова. Все още не е известно какво е количеството мелдониум в организма на Петрова. Ако то е по-малко от 1 микрограм, то тя няма да бъде наказвана.

В същото време става ясно, че продължават изследванията на пробите на спортистите, в чиито шишенца мелдониумът е от 1 до 15 микрограма.

Решение по временните дисквалификации на спортистите, уличени с препарата, остава за международните федерации, ако концентрацията на веществото в пробата, взета до 1 март 2016, е от 1 до 15 микрограма и ако в пробата, взета след 1 март, неговата концентрация е под 1 микрограм.

В същото време става ясно, че УАДА провежда научни изследвания за мелдониум, но те още не са завършили. По междинните резултати агенцията прави препоръки, по които упълномощените организации ще могат да вземат решения.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS