Олимпийската шампионка в скока на височина от Лондон 2012 Анна Чичерова (Русия) е заподозряна в употреба на допинг на олимпийските игри в Пекин 2008, където спечели бронзов медал. Новината съобщи за агенция ТАСС треньорът на рускинята - Евгений Загорулко.

"Преди три дни Анна беше уведомена, че след повторна проверка допинг пробата й от Пекин 2008 е дала положителен резултат. Все още всичко се проучва, но се правят нужните проверки и много хора работят по този въпрос", заяви Загорулко.

По-рано днес Международният олимпийски комитет (МОК) е изпратил писмо до руския олимпийски комитет, в което се съобщава, че 14 руски състезатели от Пекин 2008 се подозират в употреба на допинг. Сред тях са лекоатлетите Мария Абакумова, Анастасия Капачинская и Денис Нижегородов.

В Пекин Абакумова спечели бронз на копия, Капачинская - сребро с щафетата 4 по 400 метра, а Нижегородов - бронз на 50 км спортно ходене.

Както е известно, МОК, съвместно със Световната антидопингова агенция (УАДА), направи повторен анализ на 454 допинг проби, взети от Игрите в Пекин 2008. Изследванията са били фокусирани върху пробите на тези спортисти, които могат да участват на олимпиадата в Рио. В резултат на тестовете 31 спортисти от шест вида спорт може да бъдат отстранени от игрите. "Б" пробите им ще бъдат проверени в лабодатория в АВстрия в началото на месец юни.

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) обяви, че не разполага с информация по случая с употребата на допинг от руски спортисти на олимпиадата в Пекин, съобщава ТАСС.

"Ние не знаем има ли в този списък руски атлети и колко са, но искаме да уточним, че решението за отнемане на медали от олимпийските игри е само в правомощията на МОК", заявиха от ИААФ пред руската агенция./БТА