Ненад Лалович стана първия член на МОК в историята на световната борба. На 128-та сесия на МОК в Куала Лумпур (Малайзия) за президента на Международната федерация по борба гласуваха 77 делегати, 5 бяха против, а един се въздържа.

"Когато пристигнах в Куала Лумпур разбирах, че трябва да вляза сред членовете на МОК", каза сърбинът. 

"На този етап вече никакви изненади не можеше да има. Но когато през април ми предложиха да издигна кандидатурата си, се изненадах. Та нали за цялата 120-годишна история борбата никога не е имала член на МОК. Във всичко това виждам признание за работата на цялата Международна федерация по борба. Две години и половина нашият спорт беше в криза, практически на прага на изключване от олимпийското семейство. Огромната работата, която бе извършена от Международната федерация, доказа своята ефективност. И сега всичко това може да бъде приложено и от друг спорт.

Вече бях поздравен за избора от президента на МОК Томас Бах, както и от генералния секретар. Имам много приятели сред членовете на МОК. Всички те ми обещаха своята подкрепа. И съм сигурен, че ще има с кой да се посъветвам и да обсъдя текущи проблеми", допълни той.

"А иначе като първа задача, като член на МОК, бих си поставил популяризация и привличане на повече зрители не само към борбата, но и към всички видове спорт. Как да направя спорта по-популярен - е моят всекидневен главобол. Ние, борците, станахме пионери в реформирането на нашия спорт, променихме правилата. И нашият опит може да бъде използван навсякъде", завърши новият член на МОК.

След Куала Лумпур Лалович ще замине за Суботица, Сърбия, където от утре започва европейското първенство за кадети. България ще бъде представена с пълни отбори и в трите стила. /БГНЕС