Зала "Арена Армеец" ще бъде домакин на Европейския шампионат по джудо за младежи и девойки до 18 години, който започва в четвъртък с кантара в различните категории, а самите срещи ще бъдат в петък, събота и неделя.

Над 500 състезатели от 42 държави ще участват , а България ще бъде представена от 10 джудисти при младежите и 7 при девойките.

В кат. 50 кг- Добромир Калистерски и Тодор Атанасов

Кат. 55 кг.- Денислав Иванов и Александър Иванов

Кат. 60 кг.- Божидар Темелков

Кат. 66 кг.-Цанко Камбуров и Здравко Иванов

Кат. 81 кг.- Иван Стефанов

Кат. 90 кг.- Христо Христов

Кат. +90кг.- Венцислав Христов / последните двама са братя близнаци/

При девойките :

Кат. 40 кг.-Бояна Сивкова и Цветомира Иванова

Кат. 52 кг-Анелия Островска

Кат. 57 кг. Изабел Христова и Изабела Христова

Кат. 70 кг Боряна Борисова и Илинка Стойчева

Националите ни са провели два лагера преди Европейското. Първият в продължение на два месеца на Белмекен, а втория в комплекс "Диана" където тренират и в момента.

"В добра форма са момчетата и момичетата. Тренират много усърдно . Имаме своите шансове в отделните категории, но ще бъде изключително трудно. Конкуренцията е жестока, пристигат най-добрите състезатели от Европа."

"Джудистите ни имат международен опит след участието на Европейските купи в Румъния и Чехия. Дано в София да покажем най-доброто от възможностите си" ,сподели на среща с медиите старши треньорът Илиян Недков.

На шампионата пристига шефът на Световната федерация по джудо Мариус Визер, както и колегата му от Европейския съюз по джудо Сергей Соловейчик. От европейската централа ще дойдат и 30 души, които ще следят за организацията на първенството в София.

Спортното ни министерство е обезпечило лицензионната такса за домакинството ни в размер на 15 000 евро, както е отпуснало и 60 000 лева за наема за зала "Арена Армеец".

На откриването в събота от 16.00 часа се очаква да бъде и министър Красен Кралев, който през миналата седмица посети лагера на джудистите и лично им пожела успех на първенството.

"Организацията върви по план. Изключително много са изискванията от Европейския съюз по джудо относно домакинството ни. Трябва да бъдем изрядни във всяко отношение и ще се постараем това да се случи."

"Благодарности към Министерството на спорта, което ни помогна във финансов план. Целият бюджет за шампионата е около 280 000 лева" ,заяви генералният секретар на БФДжудо Асен Коруджиев.

Част от състезателите ще бъдат проверявани за допинг, а пробите ще се изпращат по куриер до Атина за анализ.

След проверката на теглото на джудистите и задължителния кантар, който ще бъде утре вечерта, в петък от 09.30 започват елиминационните срещи на четири тепиха в "Арена Армеец". От 16.30 стартират финалите в част от категориите. В събота и неделя програмата е същата сутрин елиминации, следобед финали. Входът за зрители е безплатен. /БГНЕС