Южноафриканката Кастeр Семеня постави ново най-добро време в света и изглежда фаворит за златния медал на Олимпийските игри в Рио, след като спечели старта на 800 метра от Диамантената лига в Рабат (Мароко).  

Преди време избухна скандал отколо Семеня, заради съмненията, че тя не е жена, а мъж.  Оказа се първоначално, че Семеня е хермафродит, а тестостеронът в тялото й е над три пъти повече от нормата за жена, което е обусловено от липсата на специфичните женски вътрешни полови органи - матка и яйчници. За сметка на това тя има вътрешни тестиси. Именно те произвеждат обилното телесно окосмяване.

Кастер Семеня

източник: Gulliver/Getty Images

Впоследствие обаче южноафриканската състезателка бе призната официално за жена и й е разрешено да продължи да се състезава при жените в състезанията по лека атлетика. Това е и първото издание на Лигата на Африканския континент. А представянето на Семеня беше по-впечатляващо дори от това в Доха (Катар) преди две седмици, като сега беше с около 2 секунди по-бърза. Тя изпревари на финала световната шампионка в зала Франсин Нионсаба и спечели бягането с време 1 минута, 56.64 секунди и остави на повече от секунда Нионсаба след себе си. Това е и най-добро време за Семеня в последните пет години.

Кенийката- бивша световна шампионка в зала Юнис Съм пък се върна в Диамантената лига с четвъртото време в състезанието- 1:59.32 минути. "Тази победа увеличава увереността в собствените ми способности. Сега ми остава да тренирам още по-здраво, за да бъда готова на 100 процента за златен медал на Олимпиадата в Рио, обяви победителката. На 400 метра при мъжете първото място взе ЛаШон Мерит с 44.66 секунди. На 110 метра с препятствия Дейвид Оливър се наложи с драматичен финал над Орландо Ортега. На 5000 метра при жените първото място стана притежание на Алмаз Аяна от Етиопия, която завърши с 14:16.31 минути и остана на 5 секунди от световния рекорд на Тирунеш Дибаба.

Кастер Семеня

източник: Gulliver/Getty Images

При своето завръщане в Диамантената лига новозеландката Валери Адамс- двукратна олимпийска шампионка, даде най-добро време на гюле за сезона- 19.68 метра. Бохдан Бондаренко от Украйна пък спечели на сокк на височина при мъжете с 2.31 метра. Катерин Ибрагуен от колумбия спечели втория си старт в Диамантената лига за годината. Колумбийката триумфира в сектора за троен скок с резултат 14.51 метра. Тук трябваше да участва и спортист номер 1 на България за 2015-а година Габриела Петрова, която обаче се отказа заради контузия в гърба.