Около 1200 зрители в столичната зала "Универсиада" станаха свидетели на изключително тежък нокаут и на четири вълнуващи срещи в категория до 81 килограма от последната Нощ на професионалния бокс от сериите на АИБА Про боксинг, които се проведоха в София. В среща за третото място в сериите българският боксьор Спас Генов загуби по точки от ирландеца Джоузеф Уард, европейски шампион от Анкара-2011 и бронзов медалист от последното световно първенство.

Така Спас Генов приключи участието си в сериите с две победи и две загуби, една от които служебна - Генов не участва в първата Нощ на професионалния бокс поради контузия, получена при спаринг с неговия приятел и дългогодишен съотборник от българския национален отбор Кубрат Пулев. Въпреки загубата Спас Генов остави отлични впечатления с играта си на ринга в зала "Универсиада".

Спас Генов, наричан в професионалния бокс "Октопода", непрекъснато търсеше атаки срещу по-високия и боксиращ се в обратна бойна стойка ирландец Джоузеф Уард, който разчиташе предимно на единични прави удари от далечна дистанция. В 4-тия рунд Спас Генов направи страхотна серия от удари и взриви публиката в зала "Универсиада", която започна да скандира "Българи, юнаци!, Българи, юнаци!". Генов отвори аркада, макар и малка, под лявото око на ирландеца, който обаче в последните два рунда демонстрира хладнокръвие и класа и успя да спечели мача по точки с пълно единодушие на тримата странични съдии - 3:0 /58:56, 58:55, 59:55 точки/.

Минути след победата си 20-годишният ирландец Джоузеф Уард направи кратък коментар: "Хубав бой, с хубави удари. Победих, може би защото съм по-млад. . . Щастлив съм от победата и съм доволен от представянето си в българската столица".

Във финалната среща за първото място Ехсан Рузбахани /Иран/ победи по точки Джозеф Кенеди Сен Пиер от остров Мавриций в зрелищен 8-рундов мач. И осемтте рунда си приличаха - двамата боксьори се обсипваха с удари, предимно от далечна дистанция, но иранецът Рузбахани бе малко по-точен при нанасянето на ударите и много по-сигурен в защита. След последния гонг и тримата странични съдии дадоха победата на иранския боксьор - 3:0 съдийски гласа, съответно 78:73,79:73 и 78:74 точки. Така Ехсан Рузбахани, който е четвъртфиналист от летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година, спечели първото място в серията на АИБА Про Боксинг в София и му предстои финален мач с победителя от втората серия на АИБА Про Боксинг. Победителят от този финален мач ще получи виза за летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2018 година. Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов и президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински връчиха шампионския пояс на Ехсан Рузбахани.

Изключително драматичен бе краят на мача между настоящия европейски шампион от Минск-2013 Никита Иванов /Русия/ и французина Матийо Бодерлик. След втория рунд дипломираният инженер по минно дело и кандидат на техническите науки Никита Иванов се боксираше с обилно течаща аркада, но въпреки това търсеше победата срещу 25-годишния французин. Точно 3 секунди преди финалния гонг Никита Иванов тръгна в атака, но Матийо Бодерлик му нанесе дълго ляво кроше и руснакът се строполи по гръб. На ринга веднага се качи дежурният лекар, който близо минута се грижеше за лежащия неподвижно по гръб европейски шампион. А в съдийските протоколи бе записана победа с нокаут на Матийо Бодерлик точно 3 секунди преди края на 6-рундовия мач./БТА