Вече половин десетилетие най-добрите български лекоатлети няма къде да тренират при нормални условия през зимата в София - "Спортната столицата на Европа за 2018 г"!

И най-накрая, след безброй обещания, дори на министри, ремонтът изглежда необратим процес. Изпълнителният директор на държавното дружество, което управлява "Фестивална" Борис Тодоров, заяви че за първи път в България ще бъде монтирана писта от най-висок клас. Заради конструктивните особености на залата обаче, овалът ще остане с 4 коридора и по-високи виражи.

"Това е фирмата "Mondo", която обслужва всички световни първенства в зала и условията, при които ще тренират състезателите ще бъдат абсолютно същите, при които са състезанията от Световното първенство."

"В ремонта голямата част е от съоръженията, те са за над 3 милиона и 100-200 хиляди лева. Ще включват обаче цялостното оборудване на лекоатлетите, които досега го транспортираха и си го носеха със себе си."

"Това са скочища, всички дюшеци, летвите за ОС, препятствия, гюлета. Абсолютно няма да има нещо, което да ги затруднява в тренировките.

Освен използването на съоръжението от федерацията по лека атлетика, основна идея е "Фестивална" да може да се самоиздържа", сподели изпълнителният директор на собственика на залата "Академика" - Борис Тодоров.

"Ще направим залата да е многофункционална, ще може да се ползва от художествена гимнастика, гимнастика, спортна гимнастика, правим разглобяемо игрище. Ще има демонтируемо за футзал, което също доста ще допринесе за пълнимостта на залата."

"Нашата идея е целогодишно да се използва за тренировъчна дейност и да се правят за състезания. Искаме да може да де правят и изложения и концерти, което ще ни даде възможност да самоиздържаме залата", сподели още Тодоров.

Съществен въпрос в днешно време е, какви гаранции има по договор за качеството на предстоящото обновление? На този въпрос отново Тодоров даде отговор.

"Обърнахме особено внимание на гаранциите за изпълнение и в заданието сме ги заложили и в офертата, която е подадена. 5-годишна гаранция, с ангажимент за след гаранционно обслужване също, на пистите и съоръженията и на всички други помещения."

"Като в договора е залегнало, че ако до 5 дни, не се отстрани повредата или дефекта, можем да го отстраним с наши средства, които да бъдат възстановени в троен размер. Така пише в договора", сподели Тодоров.

Според подписаният на 11 февруари договор съоръжението трябва да бъде ремонтирано в срок до 9 месеца.

"Гаранциите са в договора. Имаме неустойки при забавяне на този срок, но срокът е така доста е така доста добре пресметнат, даже имам уверенията, че е възможно да се осъществи в доста по-кратки срокове. Нашата цел е преди декември месец и уговорката с федерацията по лека атлетика е да могат да започнат подготовката", сподели още Тодоров.

Той коментира и че управляваното от него дружество вече има проект по предложението на федерацията по лека атлетика, стадион "Академик" също да бъде ползван от "Царицата на спортовете" и така да бъде обособен комплекс за целогодишна подготовка на българските атлети.

"Логичното развитие на ст. Акадамеки е да се ремонтира и да се направи писта и съоръжения за лека атлетика в него и наистина близостта до зала "Фестивална" ще помогне за провеждане на състезания от всякакъв ранг, защото знаете, че състезателите загряват и се превозват с автобуси, тук може да стане с една връзка, която много лесно може да се направи и ремонтиране на стадион "Академик"."

"В момента имаме дори проект за пистата и за стадиона, просто е въпрос на време и на средства, да се подсигурят и да може да се направи този стадион. Имаме волята и желанието, всичко е въпрос на някакви срокове", сподели още Тодоров.