Еврошампионът по бокс за 2015 г. Даниел Асенов днес гостува в поредицата “Закуска за шампиони” на Пресклуб “България”. Талантът, наричан Тайсъна, е твърде въздържан към калориите в храната и по-скоро менюто му е като на гимнастик, а не като на състезател от бойните спортове. Даниел сутрин обича купичка овесени ядки с прясно мляко, твърдо сварено яйце и чаша топло мляко.

В момента, на лагера в “Дианабад”, трябва да свали 2,5 кг, за да влезе в категорията от 52 кг, затова е поставен на строг режим – обяда го пропуска, а вечер се задоволява само с пилешка пържола. Ограничен е и в приема на течности. По принцип любимата му Кока-кола е забранена, но по една-две глътки от време на време треньорите му позволяват. "Най-много съм стигал до 61 кг и тогава трудно вървя", спомни си Даниел Асенов.

Когато се прибере вкъщи и се радва на почивка, боб с кисело зеле е най-вкусното нещо, което мама му готви. Не е за пренебрегване и мусаката от домашната кухня. Сред десертите няма нещо, което да задраска – кремове, торти, кексове – всичко това му се услажда. За разлика от рибата и морските деликатеси, които Даниел не ги понася. Българските ястия са номер едно в света, категоричен е шампионът на ринга. Той се е убедил в това по време на Младежката Олимпиада в Китай, където е опитал от кухнята на различни държави от всички континенти.

Даниел Асенов сподели и впечатленията си от новия национален треньор по бокс от Куба Хосе Еухенио Солер Арате. Българинът призна, че трудно се адаптира към чуждестранния спец, който бързо иска да промени стила му на игра, но за това се иска доста време.

"Повечето боксьори ги разбираме. Но е много трудно да си променим стила на игра. Ние си знаем нашия, българския бокс," сподели Асенов. "Кубинецът ни показва много различни упражнения, но още не мога да свикна така с него, както с господин Таков."

Десният прав удар и недостатъчната бързина на предвижване са основните дефекти на младия ни боксьор, които предизвикват постоянни забележки от страна на кубинския наставник, стана ясно на пресконференцията. Даниел е амбициран да спечели медал на предстоящия супертурнир за Купа “Странджа”, който тази година бие всички рекорди по интерес – над 300 състезатели общо при мъжете и жените от над 40 страни. След това младата ни надежда ще започне подготовка за участие на турнира-олимпийска квалификация в Турция от 7-ми април. В олимпийската година мечтата на Даниел е да спечели квота за Олимпиадата в Рио и да се представи достойно на най-престижното състезание. А след това заедно с личния си треньор Димитър Мутафов и с главния треньор към БФ Бокс Михаил Таков ще говорят дали е дошло времето Даниел Асенов да продължи кариерата си в професионалния бокс.