Параолимпийците ни са внесли жалби в Комисията за защита от дискриминация. Причината - спортистите се чувстват обидени от факта, че премиите, които ще получат след игрите в Рио, са пет пъти по-ниски от тези за олимпийските ни състезатели.

„Ние наистина се чувстваме ощетени. Не оценяват нашата работа. Това искаме да обясним. Това искаме да се промени”, коментира гюлетласкачът Ружди Ружди, който  подобри световния рекорд и донесе злато на България. За постижението си той ще получи бонус от 50 000 лева.

Ружди е категоричен, че протестът на параолимпийците не е заради пари, а заради проявената дискриминация.

В комисията вече има осем внесени жалби от атлети и треньори.  Жалби  е имало и през 2012 г. Тогава обаче министерството реагира бързо и увеличава премиите на параолимпийците.

Според Ружди двоен стандарт има само в България, съобщава NOVA.

Оказва се обаче, че  премиите са строго индивидуални. В Германия олимпийци и параолимпийци печелят еднакво. На другия полюс е Естония, където  разликата е в пъти. 

Затова и от нашето спортно министерство са категорични - двете състезания са различни. А България била първенец по премии за параолимпийците.

Окончателното решение на Комисията за защита от дискриминация може да се забави с месеци.

Спортното министерство цитира писмо от Международния олимпийски комитет, в което се казва, че „параолимпийските игри и игрите за глухи – Делимпикс, нямат статут на олимпийски игри“. Според текста „статутът „олимпиец“ е запазен за състезателите, участващи в олимпийските игри“.

Темата продължава и в събота сутрин в „Събуди се".