Футболни мачове затварят залата за лека атлетика на Националния стадион "Васил Левски". 

Ще останат ли над 300 деца без място за тренировки на прага на зимата и защо?

За това мечтае и Стефи и добре знае, че без труд медалът ще си остане само мечта. През лятото е лесно - на пистата навън. Дойде ли зимата проблемите започват и залата се заключва, заради международни футболни мачове. Без зала - тренировките спират. А докато залата е под ключ, помещението се превръща във ВИП-ресторант с кетърнг.

От спортното ведомство обясняват, че това е изискване на УЕФА и условие за провеждане на мач от Шампионска лига у нас, пише NOVA.

„Трябва да има ВИП-зона според изискванията на УЕФА точно с тази цел където да се провеждат официалните вечери преди срещата и по време на срещата. А няма друго помещение, което да отговаря”, обяснява министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„Специално извадихме изискванията на УЕФА и никъде няма такова изискване за кетъринг. Това е някаква наша измислица и така в момента се пречи на вс лекоатлети от цяла София”, обяснява треньорът Димча Ников.

През ноември предстоят три мача. За всеки от тях залата ще е под ключ.

„За не повече от 3-4 дни е затворена пистата. Просто няма какво друго да направим”, добавя спортният министър.

„Септември, октомври, дори и ноември, независимо какви са атмосферните условия, би трябвало да се тренира навън. Не би трябвало да се тренира в зала”, на мнение е Добромир Карамаринов, президент на БФЛА.

Опитът на треньорите обаче е друг.

„Залата се затваря за една седмица, защото има подготовка и аз специално като треньор, който работи с малки деца, измислям варианти, в които се налага да ги пускам 2-3 дни”, казва треньорът Магдалена Христова.

Решението на проблема според спортното министерство е зала „Фестивална”, където догодина ще се завърне леката атлетика.  

Репортер: Кремена Тодорова