С отлични времена, съизмерими с републиканските рекорди на писта, финишираха обедителите в третото издание на Великденския крос в Разград. 

32-годишният Александър Светославов от клуб „iRun“-Варна пробяга 5-те километра по улиците на Разград за 16 минути и 7 секунди, справка в сайта на Българската федерация по лека атлетика сочи, че националният рекорд на писта е 13 минути 13 секунди и 15 стотни. 

Александър се състезава за варненския клуб и живее в морската столица, но е родом от Разград. Има множество победи от участие в бягания в страната, сред призьорите е и от миналогодишния „Лудогорски полумаратон“, организиран също от клуб „Зелена стъпка“, класира се втори.

Победителката при жените също може да се похвали с много медали и то не в една дисциплина. 22-годишната Радосвета Симеонова е от Добрич, състезава се за клуб „Добруджа 99“, студентка е в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“. 

Тя е републикански шампион по спортно ходене, участник в Балканиада, не за пръв път участва и в състезания в Разград – победител е в миналогодишния „Лудогорски полумаратон“. Радосвета финишира днес за 17 минути и 8 секунди, републиканския рекорд на 5 км. при жените на писта е 14 минути 56 секунди 95 стотни.

На второ място остана съотборничката й Еманоела Радева от „Добруджа 99“, а трета – Вероника Вълканова от Разград.

При мъжете втора позиция зае Калоян Живков Николов от Разград, а трети е Ахмед Ахмед от Цар Калоян.

За пръв път в състезанието имаше и дисциплина щафетно бягане, която се проведе едновременно с индивидуалната надпревара. 14 отбора от най-различни възрасти се включиха в нея. Най-бързо по трасето премина тимът на „iRun“-Варна с време 15 минути и 20 секунди. Втори останаха студентите от Филиал Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев“, а трети – домакините от „Зелена стъпка“, в този тим щафетата си подаваха организаторите на състезанието.

Сред атракциите на надпреварата бе отборът „Опасни тревопасни“, те бягаха в костюми на анимационни герои, като втори пост, облечен като кенгуру, се пусна и водещият на състезанието Христо Христов – El Freegano. Освен за победителите най-силни бяха аплодисментите и за най-малкия участник – 6-годишният Йовко Йорданов, който бе част от отбор в щафетата, няколко деветгодишни момчета, които избягаха цялото 5-километрово трасе, най-възрастният участник – 62-годишната Синди Фелбс, както и за кучето Тара, което също тича 5 км заедно със стопанката си.

Общо 137 бяха участниците в третото издание на Великденския крос, всички финишираха далеч преди контролното време от 1 час, след това участваха в томбола с предметни награди, свързани със спорта в свободното време. Най-голямата сред тях бе топка с автографи на футболистите на „Лудогорец“, спечели я младеж от Варна, част от отбора на победителите в щафетата – „iRun“. 

Жребият, теглен от деца,  участвали в състезанието, отреди една от организаторките от клуб „Зелена стъпка“ Цветанка Пенчева да спечели спален чувал, тя обаче се отказа от приза и го подари на най-малкия участник и неговата 10-годишна сестра, които бяха част от щафетен отбор.

Сред връчващите награди на победителите бяха част от участниците – четирикратният световен шампион по борба за ветерани Ремзи Реджеб, лекарят на „Лудогорец“ Ивайло Якимов, кинезитерапевтът на тима Марко Дос Сантос Алвес, както и председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова и част от организаторите от „Зелена стъпка“.

Третото издание на Великденския крос се проведе със съдействието на община Разград, ПФК“Лудогорец 1945“, магазини „Яко“ и фирма „Амилум-България“.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS