Не е тайна, че през последните години властта в Азербайджан хвърля луди пари, за да осигури всичко необходимо за своите спортисти. Възприети са широкомащабни мерки, за да бъде създадена съвременна спортна инфраструктура, като се строят нови спортни обекти, които никнат като гъби.

В това лично се убедиха представителките на националния ни отбор по художествена гимнастика по време на Европейското първенство в Баку през изминалата седмица.

Домакин на шампионата бе невероятно съоръжение, наречено Национална гимнастическа арена.

Официалното откриване на големия комплекс бе през април тази година.

В Азербайджан са мотивирани да предоставят най-добрите условия за първите в историята Европейски игри, които ще се състоят през 2015 година в Баку. За целта се строи огромен олимпийски комплекс, част от който е и олимпийското село за спортистите.

Едно от съоръженията е именно Националната арена, която е построена само за нуждите на четирите вида гимнастики – художествена, спортна, акробатика и скокове на батут.

Арената се състои от основна състезателка зала и спомагателна – за тренировки. В зависимост от мащаба на състезанието, основната част от залата може да варира и да бъде увеличена от 5 хиляди до 10 седящи места. Всичко е по последен писък на модата, с всичко необходимо. В комплекса има пресцентър, пункт за първа медицинска помощ, хореографка зала, фитнес зала, стаи за допинг-контрол, административни офиси на федерациите по гимнастика, магазини, кафенета, библиотека. Към арената има и хотелска част.

Членът на УС на Българската федерация по художествена гимнастика Кремена Георгиева разкри, че домакините са направили и невъзможното, за да превърнат съоръжението в най-модерния комплекс за спорт, който трудно би си съперничил с друг подобен.

„В Азербайджан са направили нещо невероятно. Помислено е за всеки детайл. Това обаче не може да се постигне само с пари, построено е изцяло в удобството на гимнастиката, без никакви компромиси“, сподели Кремена Георгиева.

Ръководството на местната федерация се опитва да направи спорта масов. За всички състезатели има създадени необходимите условия. В залите има най-новото оборудване, което е съобразено с международната федерация по гимнастика – ФИГ.

От тези удобства, граничещи с разкош, вкуси и националният ни отбор по художествена гимнастика, който спечели общо три медала от Европейското първенство, което се проведе в Баку.