С гледка към огромни горящи огньове на петролни рафинерии са стаите на  българите в селото на спортистите на европейските игри в Баку.

Зрелището  е особено впечатляващо нощем, когато озарява огромна част от небосклона,  а специфичната миризма на изгорен петрол се усеща в голяма част от  града. Нефтът е една от причините Азербайджан да организира Европейските  игри, тъй като осигурява възможността да се покрият немалките разходи на  организаторите, информират от пресцентъра на БОК.

Българите са настанени в 13-етажния блок 2, в който в два от входовете  заемат апартаменти от 3 до 10 етаж. Съседи встрани са отборите на Турция  и Испания, а над нас са молдовците. Мебилировката за всеки е  спартанска – легло, нощно шкафче, гардеробче, сушилка и огледало. Щабът  на делегацията ни е разположен в отделен апартамент.

В четвъртък следобед е предвидена церемония, с която организаторите ще  кажат „Добре дошли“ на всички участници и на която ще бъдат издигнати  знамената на всичките 50 държави с пратеници в Баку.

Европейските игри  стартират при добра организация и сериозни мерки за сигурност.  Домакините добре са се подготвили и са опростили максимално процедурите  по акредитацията, транспорта и настаняването, за да улеснят хилядите  гости и зрители. За сметка на това програмата на някои от спортовете  често търпи промени и се допълна. Присъствието на органите на реда се  усеща още от аерогарата, а във всеки автобус пътува и човек на  сигурността.

Тази вечер в Баку пристигна националният отбор по волейбол, начело с  водача Любо Ганев и каратистката Борислава Ганева. Досега в селото от  нашите са само състезателите по триатлон и синхронно плуване.

Станка  Златева и мъжкият национален тим по бокс са отдавна в Баку на  подготвителни лагери, но ще влязат в селото на спортистите в четвъртък,  11 юни. В сряда вечер се очаква пристигането на волейболистите, борците  класически стил и отборът по спортна гимнастика.