Български джудист стана първият европеец, който е приет в токийски университет и местната школа. Даниел Дичев заминава за Япония с цел да се осъвършенства и да стигне до олимпийска виза за Рио.

Даниел Дичев стана единственият българин и европеец поканен да тренира и да се усъвършенства в джудото в университета  Нихон Дайгаку в Токио.  Роденият в Сливен носител на отличия от Европейски първенства заминава след дни за Япония за 4 години, където освен да тренира и учи в университета, ще се подготвя за реализиране на следващата си мечта - олимпийска виза за Игрите в Рио де Жанейро. Как стана така, че получи тази покана от японската школа, разказва за Гонг самият Даниел Дичев.

"Заминавам за Япония в събота. Има един японец, който преди 15 години е бил в България - Кeничи Шошида се казва, и той ме заведе в Япония в университета Нихон Дайгаку, бяхме там на лагер, треньора ме хареса и ми предложиха да тренирам с тях, както и да уча", заяви той.

"Малко се двоумях в началото, тъй като е доста далеч. Накрая се реших, питах ги дали им важи предложението, и така стана всичко", допълни Дичев.

"Да имаше януари месец миналата година изпити, всичко беше наред, и мечтата стана факт. Още ми е трудно да навляза в материята, ще е трудно, но не невъзможно. Ще тренирам, ще се боря на студентските първенства в Япония, но на световни и европейски първенства ще се боря за България", продължи джудистът.

"Април месец започва олимпийския цикъл, първите 22-ма с най-много събрани точки от световната ранглиста ще се класират за Олимпиадата в Рио.Напълно възможно е да събера точки. Точки се печелят на турнири Гран При, на световното първенство, от българската федерация ми помагат", продължи Дичев.

"Заминавам с чисто съзнание, амбициран съм, искам да се докажа на себе си и на всички, които ми вярват. С Котоошу се чух, там ще се видим. Той е истинска легенда. Ще живея в общежитието на университета", завърши Даниел.  

Даниел Дичев

източник: Личен архив

Даниел Дичев е професионален състезател по джудо в категория до 100кг. 

Роден на 12.07.1991г. в гр. Сливен. Започва да тренира джудо на  9 годишна възраст. През 2006 година постъпва в Спортно училище "Димитър Рохов" - гр. Сливен. 

И през 2007г. печели състезанието Олимпийски надежди в Румъния. 2009 година стартират големите  успехи в джудото и в спортното училище. Даниел Дичев ученик от 12 клас, е определен за спортист №1 на Община Сливен. Тогава печели и бъгарското държавно първенство в категория до 100кг за младежи до 20 години. 
А след това  националния шампионат в същата категория. Същата година има още две златни, две сребърни и две бронзови отличия от различни международни първенства. 

През 2010г. печели 4 първенства - Европейската младежка купа в Санкт Петербург, Европейската купа за младежи до 20 години в Гърция, както и републиканските първенства. На европейския шампионат в Самоков се класира трети. 

През 2011г. отново печели републиканското първенство и се класира трети в Унгария.

През 2012г., наред с републиканското първенство, печели и златото на Европейската купа в Истанбул. 

През 2013г. се класира втори на Европейската купа в  Швеция. През 2014г. става трети на откритото първенство в София. 

За първи път отива на спортен лагер в Япония през 2009 година. 

През лятото на 2013г. получава покана от ръководството на Японската федерация по джудо и Нихон Дайгаку (Японски университет) да тренира и да се подготвя в Токио. През лятото на 2014г. взима участие в подготвителния лагер Кодокан Джудо, където затвърждава мнението на японците с доброто си представяне. 

Даниел Дичев

източник: Личен архив

Без много колебание, Дичев приема предизвикателството, още повече че остава български национаен състезател. През есента на 2014г. започва подготовката си, като включително започва да изучава и японски език. А през Ноември се явява на приемните изпити в Нихон Дайгаку. Приет е в департамента по Физическо възпитание и спорт и ще тренира и състезава в клуба по джудо на университета. Учебната година започва през Април, а спортната подготовка от март. 
Обучението, което ще бъде на японски език и спортната му подготовка ще продължат 4 години. Дичев не само е единствения българин, който ще учи, тренира и ще се състезава в този клуб, но и единственият европеец. А целта е една - олимпийска титла.