Исус Маринов на халки и Валентина Рашкова на успоредка ще участват във финалите на Световната купа по спортна гимнастика, която се провежда в Двореца на културата и спорта във Варна.

Двамата изиграха отлично съчетанията си в квалификациите, но лека неточност при приземяването на Исус и силната конкуренция на Валентина не им позволиха да влязат сред първите 8, които по резултат се класират за финалите. 

Организаторите обаче се възползваха от възможността да дадат по една „уайлд кард“ за мъжката и женската надпревара и така Маринов и Рашкова ще имат възможност да се борят за медалите в утрешния ден. 

И двамата завършиха на 10-а позиция в пресявките на своите дисциплини и записаха най-добри представяния от българските национали. 

Много надежди се възлагаха на Димитър Димитров, който на Световната купа във Варна през 2015-а завоюва 4-о място. Сега обаче Димитров не успя да покаже най-доброто от себе си и остана едва 22-ри. 

Мартин Ангелов показа стабилни съчетания на земя, прескок и висилка, а дебютантът в международно състезание Георги Сотиров се отличи с изявите си също на три уреда (висилка, успоредка и кон с гривни) и получи похвали от президента на БФ Гимнастика Красимир Дунев. 
 

Исус Ангелов

източник: Христо Русев

"Разговарях със старши треньора на мъжете Милко Танкушев и като цяло сме доволни от момчетата. Поздравления за Георги, които се справи супер. Много добри думи заслужава и Мартин Ангелов. Разбира се, че всички се надявахме поне на финал от Димитър Димитров, но понякога очакванията не се оправдават".

Малко по-критичен към представянето на националните ни отбори бе председателят на Организационния комитет Йордан Йовчев. 

„Очакванията ми бяха по-големи, защото знам възможностите на нашите момчета и момичета. Хубаво е, че имаме два финала, но можехме и повече“, лаконичен бе Йовчев. 
При дамите Албена Златкова записа 13-ти резултат на прескок и 12-ти на земна гимнастика. Елизабет Василева остана 18-а на греда. Грета Банишка игра на прескок и зае 12-о място, но в последствие получи контузия в коляното и пропусна участието си на греда. 

Утре ще се проведе и официалното откриване на Световната купа. Церемонията е в 12:00 часа пред Двореца на културата и спорта във Варна. В нея ще участва и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. 

Финалите при мъжете на земна гимнастика, кон с гривни и халки, както и спора за разпределението на медалите при жените на уредите смесена успоредка и прескок започват в 14:00 часа и ще бъдат предавани на живо по БНТ HD. 

За желаещите да подкрепят Исус Маринов и Валентина Рашкова на живо и да наблюдават висококачествена гимнастика, входът е свободен.