Президентът на БФБокс Красимир Инински обяви, че основната цел на ръководената от него федерация с домакинствата на новите професионални серии на АИБА в кат. до 81 кг е Спас Генов да вземе квота за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. 

"Четирите галавечери на професионалния бокс са голямо вложение, от което не търсим възвръщаемост веднага. То ще дойде с повишаване на интереса към бокса като спорт. Основната цел на всички е Спас да се класира за Рио”, заяви Инински по време на пресконференцията в Пресклуб „България” днес. 

На нея присъстваха още Патрик де Каро – мениджър на АИБА Про боксинг, Хелмут Ранце – супервайзор на състезанието, Михаил Таков – главен треньор на националните отбори на България, както и претендентите за шампионския пояс в категорията Ехсан Рузбахани (Иран) и Джозеф Кенеди Сейн Пиер (Мавриций), и българският боксьор Спас Генов.

Както е ясно европейският ни вицешампион от Пловдив 2006 Генов ще боксира срещу ирландеца Джоузеф Уард в спора да третото място в първия сезон на новия формат. Срещата им ще е трета в програмата на последната галавечер, която ще се проведе утре, 30 януари, от 19 ч. в столичната зала „Универсиада”. 

Веднага след тях на ринга ще излязат Рузбахани и Сейн Пиер, които в 8-руднов мач ще определят първия шампион в кат. до 81 кг. Той ще получи специално изработен пояс, както и правото да боксира за първата олимпийска квота за Рио. 

Шампионът няма да участва във втория цикъл, който ще започне през март, а ще чака излъчването на победител от него. В директен мач между двамата ще бъде определен и участникът в Рио. Загубилият ще има право да боксира в допълнителния квалификационен турнир за професионалисти, на който София ще е домакин. 

"Поздравявам Красимир Инински за организацията на тези мачове и за шанса да се изявя. На мен лично не ми е ясна схемата за определяне на претендентите. Готов съм обаче за мача си с Уард и ще изляза на ринга за победа”, каза Генов. 

И двамата съперници са с по две победи и 1 загуба, а успехът в утрешната среща осигурява място в топ 4 на ранглистата при 81-килограмовите за втория цикъл на надпреварата. 

Билетите за утрешната последна Нощ на професионалния бокс са по 10 лв. за местата по трибуните и по 50 лв. за VIP позициите около ринга. 

Ето и цялата програма:

Ойбек Мамазулунов (Узбекистан) – Серж Мишел (Германия)
Матийо Бодерлик (Франция) – Никита Иванов (Русия)
Спас Генов (България) – Джоузеф Уард (Ирландия)
Ехсан Рузбахани (Иран) – Джозеф Кенеди Сейн Пиер (Мавриций).