Деян Добрев на шпага и Атанас Арнаудов на сабя ще представят страната ни на първите Европейски игри в Баку през юни.

Фехтовачите заедно с личните си треньори Даниел Бояджиев и Ивайло Воденов, придружени от председателя на федерацията Величка Христева, днес гостуваха в поредицата на Пресклуб "България" "Българските надежди на Европейските игри в Баку". Двамата състезатели се целят в 16-ицата и смятат, че могат да го постигнат.

Игрите не носят точки за световната ранглиста, която ще определи и по-голямата част от носителите на олимпийски квоти за Рио, но фехтовачите и треньорите им не подценяват значението на големия спортен форум, при това първи за Стария континент. За олимпийска квота основно разчитаме на турнира-олимпийска квалификация, който се провежда в годината на Олимпийските игри, поясни Деян.

Седмица преди началото на Игрите в азербайджанската столица е Европейското първенство по фехтовка в Монтрьо, Швейцария. То носи актив за ранглистата при класиране до 64-то място. А за място в шестицата, което се финансира от нашето спортно министерство, родните фехтовачи признаха, че дори не могат да мечтаят, тъй като участниците са по 130-150 на всеки вид оръжие.

Състезателите, треньорите и председателят на федерацията В. Христева се обърнаха към министерството да прилага различен подход за някои видове спорт при оценяване на резултатите, тъй като спецификата на фехтовката е такава, че класиране на 12-о, 16-о място на Европейско първенство е суперпостижение.

Федерацията е със скромния бюджет от 110 000 лв за 2015 г. и е ясно, че парите за нищо не стигат, стана още ясно на пресконференцията. Състезателите при мъжете и жените работят на различни места и вечер тренират, за да се подготвят за състезание.

Деян Добрев си изкарва прехраната в автосервиз и след 18 ч 5 пъти седмично е в залата по фехтовка. Млади таланти напускат спорта, алармира Христева и изрази надежда за промяна и подкрепа от министъра на спорта Красен Кралев. /БГНЕС