След вчерашната победа над Словения, Хърватия победи и България в мач от европейските квалификации по хандбал за жени до 19 години. Хърватските състезателки се наложиха над България с резултат 27:21. Победата директно класира хърватките на Европейското първенство по хандбал, което ще се проведе през лятото в Испания. Мачът се игра в зала „Орловец“ в Габрово пред около 1000 зрители, които неуморно подкрепяха родните състезателки.

Българките започнаха изключително силно срещата и след 2 минути игра Лора Сарандева откри резултата в наша полза. Хърватските състезателки бързо изравниха, но след голове на Боговеста Йосифова и Елизабет Оморегие България дръпна с 2 гола преднина.

Възпитаничките на старши треньора Христо Коев продължиха да контролират събитията на терена и поддържаха комфортен аванс от няколко гола. Елизабет Оморегие и Лора Сарандева играеха на много високо ниво и демонстрираха прекрасни реализаторски умения.

До 20-та минута българките играеха изключително силно и водеха с 9:6 срещу своите съпернички от Хърватия. Но в последните 10 минути от полувремето родните състезателки заиграха много нервно, изгубиха концентрация и позволиха на хърватките да обърнат резултата в своя полза – 13:10. В последната минута на първото полувреме Анна Инджова от нашия отбор не сдържа емоциите си и получи директен червен картон заради грубо нарушение. При 13:10 в полза на Хърватия дойде и последният съдийски сигнал за първата част.

Родните състезателки стартираха второто полувреме малко по-спокойно и мачът тръгна гол за гол. Българките осъществиха няколкоминутен натиск и Лора Сарандева отбеляза своя гол №8 в срещата. Голът на Сарандева стопи разликата само до 1 гол – 15:16, но хърватките реагираха мигновено и вкараха нови 2 бързи попадения.

Хърватските състезателки постепенно наложиха своя ритъм и успяха да пречупят устрема на България. Хърватките поддържаха аванс от няколко гола и доиграха мача спокойно.

„Доволен съм от момичетата, дадоха всичко от себе си, но за жалост не успяха да ни зарадват с класиране. И Словения и Хърватия бяха изключително трудни съперници, но за да стигнем до Европейско, трябваше да минем през тях. Поздравявам хърватския отбор за класирането, а ние продължаваме да работим.“, сподели старши треньорът на българския отбор Христо Коев.

За най-добра състезателка от хърватския отбор беше избрана Йосипа Мамич. Лора Сарандева, която отбеляза 10 гола, беше избрана за най-добра състезателка от нашия отбор.