Монголският йокодзуна Хакухо с вчерашната си победа на турнира "Нагоя башьо" направи поредна стъпка към достигане до рекорда на легендарния Тайхо, определян като най-великият сумист за всички времена.

Тайхо, който почина в началото на миналата година, има 32 победи в "башьо", а Хакухо вчера закръгли своите на 30. "Белият феникс" може да изравни постижението на Чийонофуджи (31 победи) още през септември и това на Тайхо през декември.

Монголецът стана третият сумист, успял да спечели 30 класически надпревари. В Нагоя той записа 13 победи.

Одзеки Котошогику, който имаше отлични шансове за триумф в турнира, все пак ще се задоволи с това, че успя да защити званието си. Българинът Даниел Иванов-Аоияма обаче ще загуби своята титла комусуби, тъй като допусна 9 поражения.

35-годишният ветеран Аминишики пък претърпя 12 загуби и също загуби званието си комусуби. Гойедо, който повали двама от великите шампиони - Хакухо и Какурю, досега бе с ранг секиваке, а на следващия турнир ще бъде повишен в одзеки.

22-годишният египтянин Осунаараши взе скалповете на Харумафуджи и Какурю, но записа осем загуби и няма да се издигне в йерархията. От елитната дивизия макуучи отпадат 200-килограмовият грузинец Гагамару и 38-годишният ветеран Уаканосато. Борецът от Елхово Даниел Иванов и на следващия турнир (14-28 септември, Токио) ще бъде единственият сумист от Европа. /БГНЕС