С две коренно различни композиции ще защитават световната си титла гимнастичките от националния ансамбъл при жените. Треньорът Ина Ананива и нейният щаб са предприели изненадващ ход, залагайки на две напълно противоположни композиции.

Съчетанието с пет ленти е класическо, поставено по „Жар птица“ на Игор Стравински и се очаква да допадне най-вече на традиционалистите в този спорт. Подводните камъни идват от самия уред – лента. Композицията е трудна, в това число и заради рисковите елементи.

Композицията с три чифта бухалки и два обръча е съвсем различно. Съчетанието е по мотиви от саундтрака на „Цар Лъв“. Много танцувално и раздвижено, с леко намигване към публиката.

Както изисква правилникът на международната федерация, през тази година гимнастичките смениха уредите, с които играят – съчетанията са с пет ленти и три чифта бухалки и два обръча.

В сряда, 18 февруари, ансамбълът в състав Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова и Цветелина Найденова заминава за участие в първия за годината турнир – Гран при на Москва.

Именно след него ще стане ясно дали двете нови съчетания се харесват на публиката и чуждестранните специалисти в художествената гимнастика. Българските представители вече изразиха положителното си мнение за програмата на гимнастичките.

Надпреварата в руската столица ще се състои от 20 до 22 февруари. Най-голямата цел пред ансамбъла обаче е световното първенство в Германия през септември.  

Повече за подготовката на грациите можете да видите ТУК!