В месеца на спорта стартира изграждането и реконструкцията на новия „Спортен комплекс Горна Малина”. Проектът е финансиран по мярка 321 „Основни услуги на населението в селските райони” по програма „Развитие на селските райони” на Европейския земеделски фонд.

Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов и кметът на община Горна Малина Емил Найденов направиха първата копка за изграждане на нова многофункционална зала и обновяването на градския стадион и трибуните към него, атлетическата писта, административната сграда и игрищата по футбол, баскетбол и волейбол.

5,8 милиона лева струва реализирането на проекта, който трябва да бъде завършен от фирмата изпълнител „Водстрой 98” за срок от 6 месеца.

Официалната церемония започна с молебен за успех, отслужен от отец Серафим. Да даде старт на строежа дойде цялата културна общественост на Горна Малина, кметовете на кметства, общински съветници, както и известни спортни лица - волейболни легенди Петко Петков, Борислав Кьосев и съпругата му Мила Кьосева, председателят на федерацията по волейбол инж. Данчо Лазаров, известният футболен треньор Георги Тодоров, олимпийската шампионка по гребане и председател на Федерацията на ветераните спортисти Здравка Йорданова, актьорът Тончо Токмакчиев и други.

„За нас като Министерство на физическото възпитание и спорта един от основните приоритети в работата ни е реновирането и изграждането на нова добра, европейска спортна инфраструктура. Надявам се, че след шест месеца ще дойдем отново пак тук - на откриването на спортния комплекс, който ще даде възможност не само на децата от Горна Малина да спортуват при по-добри условия, но и да се провеждат лагери и спортни мероприятия на по-високо ниво”, така заместник-министър Иван Ценов пожела успешен старт на строежа.

Да видят началото бяха дошли и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - с. Априлово, възпитаници на ОУ „Отец Паисий” - с. Долно Камарци, и деца от СОУ „Христо Ботев” - Горна Малина. На всички тях заместник-министър Ценов подари спортни пособия, за да развиват своите умения по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса и бадминтон.

Кметът на Горна Малина каза, че това е първият мащабен проект на общината, един изстрадан обект, чието начало е поставено през 87-88 година, но едва сега намира своята реализация.

„Решихме, че трябва да дадем перспектива на младите, за да имат желание да остават на територията на общината. 17 май е ден на спорта и е професионален празник на хората, които работят в тази сфера, какъв по-добър повод да отбележим празника днес с първа копка на този прекрасен комплекс, разработен по всички изисквания. Освен за професионален спорт той ще има възможност да се ползва от всички хора”, каза Емил Найденов.