Гимнастички от 30 държави ще участват на Световната купа по художествена гимнастика "Sofia World Cup", която ще се проведе от 27 до 29 май в столичната "Арена Армеец".

В състезанието ще участват най-големите звезди в този спорт. От Русия пристигат Яна Кудрявцева, Маргарита Мамун и Александра Солдатова. Представителки на Украйна са Анна Ризатдинова и Виктория Мазур. В състезателния списък са още Марина Дурунда (Азербайджан), Нета Ривкин и Виктория Филановски (Израел), Варвара Филиу (Гърция), Йон-Джае Сон (Република Корея). Съставът на Беларус идва у нас без Мелитина Станюта и Катерина Халкина.

България ще бъде представена от Невяна Владинова и Катрин Тасева, а извън класирането ще участват Ерика Зафирова, Боряна Калейн, Мадлен Радуканова и Симона Дянкова.

При ансамблите участие са заявили 15 отбора като от фаворитите липсват съставите на Испания и Япония.

Конкуренция на България ще бъдат съставите на Русия, Беларус, Украйна, Италия, Израел и други.

Световната купа по художествена гимнастика се провежда под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и е част от кампанията - София Европейска столица на спорта 2018.

Официалното откриване на състезанието ще бъде на 27 май (петък) от 17.30 часа.

Българска федерация по художествена гимнастика с помощта на дарители и спонсори ще направи томбола с над 150 подаръци и през трите състезателни дни.

Успоредно със Световната купа на 24 и 25 май зала "Арена Армеец" ще бъде домакин на международния турнир за жени и девойки "София къп". В надпреварата ще участват близо 90 гимнастички, а страната ни ще бъде представена от 13 от най-талантливите млади състезателки - Алена Лобачева, Ася Иванова, Петя Борисова при жените и Йоана Николова, Полина Иванова, Галатея Герова, Елизабет Йовчева, Теодора Александрова, Лъчезара Петкова, Биляна Писова, Марина Иванова, Мариета Иванова и Мадлен Сергеева при девойките.

Официалното откриване на състезанието е в 15.00 часа на 24 май (вторник).

Входът за зрителите за международния турнир и за Световната купа в петък и събота в свободен. В неделя ще се влиза срещу закупен билет./БТА