Спринтьорката от Ямайка Шели-Ан Фрейзър-Прайс загря за световното първенство в Пекин с победа в състезанието от Диамантената лига в Стокхолм.

Фрейзър-Прайс спечели на 100 метра с резултат от 10.93 секудни, оставяйки на 12 стотни зад себе си американката Тори Бауи. Това бе и един от най-силните резултати, който видяха зрителите на стадиона, тъй като влажното и хладно време изигра лоша шега на повечето състезатели.

След надпреварата Фрейзър-Прайс, която е световната шампионка, заяви, че смята да участва само на 100 метра в Пекин и няма да защитава титлата си на 200 метра.

В състезанието на 110 метра с препятствия за мъже, което се оказа украшението на вечерта, кубинецът Орландо Ортега спечели с резултат 13.18 секунди. Втори на 4 стотни се нареди руснакът Сергей Шубенков, а трети завърши американецът Дейвид Оливър. Световният шампион за 2011 година Джейсън Ричардсън остана четвърти.

В надпреварата на 400 метра с препятствия чехкинята Зузана Хейнова спечели с резултат от 54.37 секунди. Това бе трета поредна победа в Диамантената лига за нея. Втора остана Сара Петерсон от Дания, която изостана с 5 стотни от секундата.

По време на следобедната сесия Катрин Ибарген от Колумбия спечели в състезанието на троен скок с 14,69 метра. Това бе 28-ма поредна победа за нея във всички състезания.

В мъжкия дълъг скок спечели британецът Грег Ръдърфорд, Алонсо Едуард от Панама триумфира на 200 метра, а Ренел Ламот от Франция победи на 800 метра при жените.

В сектора за хвърляне на диск триумфът бе за поляка Пьотр Малаховски, който в последния си опит изпревари родения в и състезаващ се за Белгия българин Филип Миланов.

Мароканецът Хишам Сигуени победи на 3000 метра стипълчейс, а българинът Митко Ценов, за когото това бе дебют в Диамантената лига, остана на пета позиция.

Световното първенство по лека атлетика в Пекин започва на 22 август./БТА