Лабораторията за допингов контрол към Антидопинговия център получи акредитация от Българската служба за акредитация (БСА) по ISO 17025. БСА е с международен лиценз, което допълнително повишава нивото на сертификата, предават от пресцентъра на министерството.

Националната акредитация е задължително изискване, преди лицензирането от Световната антидопингова агенция (УАДА).

Лабораторията продължава втория етап на акредитация от УАДА. Като част от него в България на посещение за оценка на дейността ще пристигнат международни одитори, съвместно със Световната антидопингова агенция.

След тази визита и с наличната акредитация от БСА се очаква да получим правото да изследваме и обработваме проби от състезания от вътрешния спортен календар и от лагери на български спортисти на територията на страната.

Последният етап ще приключи, когато лабораторията бъде лицензирана от Световната антидопингова агенция. Това ще  позволи на България да изследва проби и от международни надпревари. Преди това обаче Антидопинговият център трябва да докаже, че може да обработва 3000 проби годишно.

Получаването на лиценз е продължителен процес, в който Лабораторията доказва своята компетентност и съвременни методи за анализ.