Държавният шампионат по художествена гимнастика започна в многофункционалната спортна зала на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия", като в него участват деца на възраст до 10 години, които се състезават в категории А и Б.

Престижното събитие беше уважено от изпълнителния директор на СОК "Камчия" Станка Шопова, от трикратния световен шампион по художествена гимнастика и главен съдия на турнира - Мария Гигова, Кристияна Генчева – експерт в Дирекция "Спорт" на Община Варна. Шампионатът беше открит от Кристиян Димитров – експерт в Министерството на младежта и спорта. Сред специалните гости бяха Мария Чиприянова, Миглена Михайлова, Лили Пиринска и Минка Ванкова – едни от основоположниците на красивия спорт във Варна.

източник: facebook.com/sportcomplex.kamchia

Състезанието започна с ансамбловите изигравания в Б група, като на килима излязоха 38 ансамбъла. Утре продължават индивидуалните изпълнения - 90 състезателки ще играят в категории "без уред" и "въже".

източник: facebook.com/sportcomplex.kamchia

На 4 юли с индивидуални съчетания ще се представят 100 гимнастички.

Шампионатът продължава до 5 юли, а от 5 до 7 юли СОК "Камчия" ще е домакин на Международен и национален турнир по художествена гимнастика "Морски звезди".

В него ще вземат участие повече от 200 състезателки от 23 отбора от Австрия, Франция, САЩ, Казахстан, Турция, Русия, Египет, Босна и Херцеговина и много клубове от страната. Гимнастичките ще се надпреварват в категории А и Б.

Главен съдия на турнира е Ани Бошева от спортен клуб Черноморец. Официалното откриване ще бъде на 6 юли в 13.00 ч. в Спортен комплекс "Камчия".

източник: facebook.com/sportcomplex.kamchia