Октомври месец на 2012 година бе динамичен за българския футбол. Националите станаха известни като Непобедимите, Левски обяви, че започва строеж на нов стадион, ЦСКА спечели Вечното дерби и си намери спортен директор, а няколко треньорски глави в А група паднаха.

Новият национален отбор на България успя да спечели прякора Непобедимите, след като не загуби нито един от първите си четири мача в световните квалификации, въпреки че съперниците ни бяха повече от сериозни. На 12 октомври изпуснахме да бием Дания в София след ранен гол на Димитър Рангелов, който бе последван от директен червен картон за Иван Бандаловски още в 27-ата минута и изравнително попадение на Никлас Бендтнер за крайното 1:1. Четири дни по-късно лъвовете не се дадоха и на Чехия, като се върнаха от Прага с равенство 0:0. Така селекцията на Любослав Пенев завърши годината на второ място в Група B на квалификациите за Мондиал 2014, като изостава в подреждането единствено от 4-кратния световен шампион Италия.

През октомври бе анонсирана може би най-гръмката новина в българския футбол в последните години - Левски обяви, че има намерение да изгради чисто нов стадион на Герена, като още преди края на година започнаха демонтажни дейности в Сектор А на стадион Георги Аспарухов, който първи ще бъде разрушен през януари 2013-а, за да започне на неговото място строежът на нова централна трибуна. Планът на сините е до 24 май 2014 година, когато е 100-годишнината на клуба, да бъдат вдигнати новите Сектор А и Сектор Б. След като приключат честванията за вековния юбилей, трябва да започне изграждането и на нов Сектор В, който ще е готов през 2015-а. Пълното завършване на новия комплекс ще бъде чак през 2018 година, а когато това се случи, ще бъде готов и третият лъч на столичното метро - от Овча Купел, през НДК и Орлов мост до Враждебна, който ще разполага със станция и в непосредствена близост до новия стадион на Левски.

2012 през погледа на Гонг, октомври...

На 20 октомври бе есенното издание на мач номер едно в България - Вечното дерби. Преди този двубой Левски и ЦСКА бяха в коренно различни позиции, като сините бяха в челото на класирането, водейки битка за титлата с Лудогорец, докато в червения лагер неразбориите и проблемите продължаваха с пълна сила. Въпреки това ЦСКА спечели с 1:0 и показа, че дерби се печели от този, който е по-мотивиран и е готов на всичко, за да надделее над съперника. Единственото попадение в двубоя вкара слабо известният 21-годишен тогоански нападател Серж Нюаджи. Този гол пък се оказа първи, а засега и последен, в професионалната кариера на Нюаджи до момента. Странна статистика за нападател, който носи екипа на един от двата гранда, нали?

2012 през погледа на Гонг, октомври...

През октомври Левски спечели три от четирите си мача, но загуби дербито с ЦСКА и показа, че има трудности с печеленето на важните си мачове, както бе и при гостуването на Лудогорец, и в реванша със Сараево през лятото. Двубоят, в който играчите на Илиан Илиев показаха характер, бе този с Литекс, който спечелиха с 2:1 с гол в 84-ата минута, след като бяха играли половин час с човек по-малко срещу тима на Христо Стоичков.

В началото на октомври ЦСКА се сдоби с нов спортен директор в лицето на бившия червен футболист Георги Илиев-Майкъла, който успя да вкара доза ред в обичайния хаос, който е типичен за клуба. Така отборът сякаш тръгна нагоре и не само, че не записа нито една загуба през октомври, но и спечели двете си най-големи изпитания през есента, без да се брои срамното отпадане от Мура в Лига Европа, което бе още през летния юли - това бяха дербито с Левски и гостуването на Лудогорец Разград за Купата на България.

Октомври бе колеблив за Лудогорец, който за едва втори път в домусчиевата част от историята си записа серия от две поредни загуби - от Черноморец Бургас за първенството и от ЦСКА за Купата. Собствениците на клуба обаче отново гласуваха пълно доверие на Ивайло Петев и младият наставник не ги подведе, като върна тима на първото място в есенното класиране.

Ботев Пловдив ще запомни октомври с победата като гост на Литекс и домакинския мач с ЦСКА, който не успя да спечели, въпреки че водеше в резултата до 80-ата минута. В този двубой по-интересно бе по трибуните, където имаше над 16 000 зрители - абсолютен рекорд за канарчетата след завръщането в елита.

В Локомотив Пловдив собственикът Веселин Марешки успя да натири почти всичко останали в клуба от времето на предшественика му Коко Динев - треньора Емил Велев,когото уволни и замени с прекаралия по-голямата част от живота си на Лаута Стефан Генов. Преди назначаването на Генов, Марешки успя да направи и сериозен гаф, като на специална пресконференция представи Георги Иванов-Гонзо за нов наставник смърфовете, на мястото на Кокала. Само ден по-късно обаче Иванов напусна, след като не успя да се разбере с аптечния бос по някои организационни въпроси.

2012 през погледа на Гонг, октомври...

В Етър уволниха старши треньора Цанко Цветанов, а с неадекватното си управление турските собственици на клуба успяха да доведат до тотално отчаяние успялата да изтърпи с достойнство всичките проблеми в през годините публиката във Велико Търново и изглежда тръгнаха по пътя на Димитър Христолов в Ботев Пловдив. Ето и какво написаха виолетовите фенове в отворено писмо на 25 октомври: „Някога уважаваният футболен клуб, свързан с най-големите успехи на българския футбол, вече е станал за посмешище с непрестанните си скандали. Ние, обаче нямаме намерение да се крием, а да заемем активна позиция със серия от действия против сегашното статукво!“

Очакваният с най-голям интерес двубой в световния футбол в последните няколко години - между Барселона и Реал Мадрид, имаше своето последно издание за 2012 година на 7 октомври. Двата тима направиха атрактивно равенство 2:2 в Примера дивисион, а за да бъде шоуто на Камп Ноу пълно и четирите гола бяха дело на мегазвездите Лео Меси и Кристиано Роналдо. Така в общо 6 издания на Ел Класико за 2012-а Барса спечели 2 пъти, тимът на Жозе Моуриньо също би 2 пъти, а другите 2 срещи завършиха при равенства 2:2. За да бъде паритетът между грандовете напълно пълен и головата разлика в общо 6-те им сблъсъка за годината бе равна – 11 на 11 попадения. Като единствен съперник за шампионския приз на Барселона в Испания пък се утвърди Атлетико Мадрид.

2012 през погледа на Гонг, октомври...

В Бундеслигата Байерн показа, че трудно ще изпусне титлата през този сезон, като избяга далеч напред от преследвачите си в класирането. Във Висшата лига Манчестър Юнайтед влезе в серия от победи и няма да е изненада, ако през май стане шампион на Англия за рекорден 20-и път. На 30 октомври Рединг и Арсенал сътвориха истински шедьовър с 12 гола в 1/8-финал за Купата на Лигата, като в крайна сметка топчиите спечелиха със 7:5 след продължения, въпреки че падаха с 0:4 през първото полувреме. В италианската Серия А Ювентус спечели всичките си мачове през октомври и се откъсна в класирането, като най-вероятно ще дублира титлата си от миналия сезон.

Бомбата в Шампионската лига през октомври хвърли БАТЕ Борисов, който тресна с 3:1 като домакин в Беларус финалиста от миналия сезон Байерн Мюнхен. След мача в Минск голмайсторът на БАТЕ Витали Родионов изненадващо заяви, че победата на Байерн не е толкова важна в клубната история, колкото тази срещу Левски от 2008-а, тъй като тогава тимът на Виктор Гончаренко е успял за първи път да влезе в групите на ШЛ. Иначе най-добра игра в турнира на шампионите през октомври демонстрира отборът на Борусия Дортмунд, който победи Реал Мадрид и изпусна да бие Манчестър Сити, като даде сериозна заявка за нещо запомнящо се в състезанието през тази кампания.

2012 през погледа на Гонг, октомври...

В Лига Европа Атлетико Мадрид продължи да жъне победа след победа, като постави и нов абсолютен рекорд. На 25 октомври дюшекчиите биха с 2:1 у дома Академика Коимбра и записаха иметов си в историята на евротурнирите с невиждано досега постижение - 16 поредни победи в мачовете по терените на Европа.

На 4 октомври 2012 година 7-кратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер официално обяви, че слага край на бляскавата си кариера. Това се случи няколко дни, след като стана ясно, че Люис Хамилтън ще заеме мястото на легендарния германец в тима на Мерцедес.

2012 през погледа на Гонг, октомври...

На 30 октомври в София започна едно от най-значимите спортни събития в България за годината - Турнира на Шампионките, в който участие заеха 8 от най-силните тенисистки в света, включително и Цвети Пиронкова, която в първия ден на надпреварата победи китайката Цзе Чън под бурните аплодисменти на публиката в Арена Армеец. В същия ден започна и новия сезон в НБА, а Банско обяви, че на 15 декември легендата Херман Майер ще открие ски сезона в курорта, а съдът в Бразилия не прие обжалването на Гълъбин Боевски и потвърди, че олимпийският шампион ще изтърпи присъда от 9 години и 4 месеца за опит за пренасяне през граница на 9 килограма кокаин.

И за финал единственият гол, който Димитър Бербатов вкара през октомври - при равенството 3:3 на Фулъм като гост на Рединг във Висшата лига на Англия: