Първият участник от Русия вече се е записал за участие във второто издание на пясъчния полумаратон „Камчийски пясъци“, очакваме и румънци – обявиха организаторите на уникалното състезание Цоньо Пенев и Христо Христов от клуба за приключенски спортове „Зелена стъпка“-Разград.

Единственото в България състезание от този тип преди година събра 60 любители на босото бягане. В тазгодишното издание 3 седмици преди датата на надпреварата записаните вече са 55. Тя ще е на 29 май в 8,00 ч. сутринта по най-дългата пясъчна ивица в България, която се намира при устието на река Камчия.

Дистанциите са общо 3: 21,1 км.; 10 км. и детско трасе от 2,2 км., възрастните бегачи ще имат и препятствие – преминаване през реката, която по различно време може да е до колене, но може да е и да затрудни в по-висока степен състезателите, ще има осигурена и възможност за преминаване с лодка, но по по-дълъг маршрут. На финала водна пързалка ще чака състезателите.

Сред вече потвърдилите участници е миналогодишният победител при мъжете – олимпийският състезател по ски бягане Андрей Гридин, както и тазгодишната победителка във „Великденски крос“ в Разград Радосвета Симеонова, която е републикански шампион по спортно ходене.

За пръв път преди полумаратона клуб „Зелена стъпка организира и акция по почистване на устието на река Камчия и плажа около него. Тя ще се проведе в съботния ден преди неделния старт.

Генерален спонсор на състезанието е „Ideal Standard“, откъдето се осигурени наградите за призьорите при мъжете и жените, това са продукти на фирмата с обща стойност 4872 лв. След бягането ще има и томбола за всички участници с награди спортни стоки.

Но 10 май таксата за участие е 25 лева, след тази дата до 23 май ще е 30 лева. Участниците в полумаратона „Камчийски пясъци“ могат да спят в нощта преди състезанието на палатков лагер на плажа или в хотел на преференциални цени за бегачите.

Пънк-рок бандата „Artificial Comet“ от Русе и разградчанинът Христо Христов - Еl Freegano са част от програмата на състезанието.

Пясъчният маратон е една от проявите, които „Зелена стъпка“ организира, прокламирайки ползите от бягането на открито. Клубът провежда и „Лудогорски маратон“ в гориста местност, „Великденски крос“ по  улиците на Разград, за пръв път тази година организира през есента и трансграничния маратон ViaPontica по крайбрежието на Черно море в България и Румъния.  

Записването за участие в пясъчния полумаратон "Камчийски пясъци" се прави на сайта на "Зелена стъпка"