Ръководството на Българската федерация по джудо връчи награди на най-заслужилите състезатели и треньори, както и на хората, които спомогнаха 2013 да бъде една от най-успешните години за този спорт у нас.

Генералният секретар Асен Коруджиев определи представянето на българските национални на най-големите състезания като отлична.

„Резултатите, които постигнахме, са прекрасни. Позволявам си да кажа, че напълно заслужено нашият спорт попада сред тези 21, които ще бъдат приоритетни в политиката на Министерството на младежта и спорта. С постигнатите успехи доказахме, че джудото заема водеща роля в спортния живот у нас. Благодаря на състезателите и треньорите, за медалите и щастливите мигове на триумф, които постигнаха през 2013 година“, сподели Коруджиев.

През календарната година българските джудисти спечелиха 6 медала от световни и европейски първенства, от които две титли, а 7 пъти родните национали оставаха на пето място.

Ето и списък с отличените състезатели и треньори:

Ивайло Иванов – европейски шампион до 23 години

Борислава Дамянова – европейска шампионка до 23 години

Ивелина Илиева – бронзова медалистка от европейското първенство до 23 години

Бетина Темелкова – бронзова медалистка от световното първенство за мъже и жени

Цветелина Цветанова – бронзова медалистка от световното първенство за юноши и девойки до 18 години

Янислав Герчев – пети на световното първенство за мъже

Даниел Дичев – пети на европейското първенство до 23 години

Тереза Джурова – пета на европейското първенство до 23 години

Валентин Алипиев – пети на световното първенство до 23 години

Освен състезателите почетни плакети получиха и националните треньори Георги Георгиев, Свилен Скерлев, Емил Дамянов и Атанас Герчев, както и няколко други специалисти, които с работата си през годината спомогнаха за постигането на тези успехи.

Асен Коруджиев разкри, че почти сигурно България ще бъде домакин на европейско първенство до 18 години през 2015-та. Основният акцент в работата на федерацията ще продължи да бъде Олимпиадата в Рио през 2016-а, при това не просто осигуряването на квоти за участие, а постигането на добро класиране.

За 2014 приоритетите са организирането на 41-то поредно издание на Европейската купа, като за пръв път ще има състезание и за мъже. В края на годината в страната ни ще се проведе конгреса на Европейската федерация по джудо.