В иранската столица Техеран приключи Световният шампионат по борба за глухи. В продължение на 10 дни, 231 състезатели от 21 държави водеха битка за призово класиране и медали при юноши, кадети и мъже. България беше представена от 12 борци в различните категории и дисциплини. Панайот Димитров спечели два златни медали при кадетите в свободния и класическия стил до 50 кг. Сребърен на Иван Стоилов (66 кг)при мъжете ,бронз на Христо Павлов (80 кг) на класическа и вчерашния бронзов медал на Русин Русинов (61 кг) на свободна е равносметката за страната ни по медали от завършилия шампионат.

„Доволен съм, но можехме да спечелим още отличия. Направихме отлична подготовка от четири седмици на Белмекен преди идването ни в Иран. Очаквах повече от някои момчета, но първо с моя колега Светослав Миленков ще направим анализ и тогава ще бъда по-конкретен. Конкуренцията беше много силна. За първи път толкова много борци на Световно първенство. За сравнение ще споделя , че в Русия за една категория при глухите има конкуренция от по 40-50 човека. Така е и в Иран,Турция, Украйна и Казахстан. Съдийството определено не беше на ниво. Въпреки че реферите бяха от международна категория, а двама от тях ще свирят на Олимпиадата в Рио, имаше очевадни случай на грешни отсъждания . Дали заради домакините , които искаха да спечелят всяка категория или заради невнимание, не знам, но определено при мъжете имаше сериозни съдийски грешки. Единствено Панайот Димитров си свърши работата, както трябва. Два златни медала в двете дисциплини и то спечелени категорично. Момчето е само на 16 години и бъдещето е пред него. Той, както и другите тренират с чуващите борци и успява дори тях да надвива. Панайот е талант, който тепърва ще носи медали за България. Отборът излиза в заслужена почивка, момчетата бяха дълго време на лагер и сега се прибират при семействата си в страната. Благодарности към федерацията на глухите спортисти у нас. Всичко беше подсигурено, каквото поискахме като треньори ни беше предоставено. Така трябва да се работи и занапред”, сподели старши треньора Денислав Чамишки.

В отборното класиране в класическия стил България остана на 4-то място, след Русия, Турция и Украйна, а в свободния е на 6-то . Пред нас са домакините от Иран, Турция, Русия, Казахстан и Украйна.

В последният ден на първенството в лагера на националите ни пристигна и посланика в Иран Христо Полендаков. Единственият ни официален представител през годините, който посещава спортистите с увреден слух когато са на състезания в чужбина и защитават честта на България.