Общо 8 медала спечелиха българските национали по бокс за мъже от два международни турнира, които се проведоха след Великден в Европа.

В силната надпревара „Пътят на коприната” в Баку, Азербайджан (14-20 април) участваха шестима български състезатели, които завоюваха пълен комплект медали. С титла се окичи Радослав Панталеев в кат. до 81 кг след победа на финала с 3:0 съдийски гласа над Сем Карлидак от Турция.

Сребърно отличие взе Тинко Банабаков, който загуби финала в кат. до 49 кг от руснака Батор Сагалуев с 0:3.

При най-тежките (+91 кг) Петър Белберов спечели бронз.

Турнирът бе планирана проверка за нашите и тест-ивент за домакините за предстоящите Европейски олимпийски игри през юни. В него участваха представители на 14 нации, сред които Азербайджан, Англия, Русия, Украйна, Турция, Германия и др.

По същото време в Албания се проведе международният турнир „Влазня“. От него нашите спечелиха един златен, два сребърни и два бронзови медала.

Титлата е за Айрин Исметов, който в кат. до 64 кг победи на финала Алмасбек Абилеков (Каз) с 3:0 съдийски гласа. Втори в кат. до 56 кг остана Катин Асенов след загуба на финала от представителя на домакините Кренар Зенели (0:3). Също със сребро се окичи Елиан Димитров, който отстъпи на финала при 60-килограмовите пред албанеца Рексилдо Зенели (0:2).

С бронзови медали се завърнаха Даниел Асенов (52 кг) и Георги Андонов (49).

От понеделник националите отново се събират на лагер на Дианабад в София. Преди това започват съвместните тренировки на жените с националките на Франция. Трите ни боксьорки с квоти за Баку – Стойка Петрова (51), Станимира Петрова (54) и Деница Елисеева (60), ще участват на международния турнир „Боксам” в Картагена, Испания (4-10 май).