Българска федерация ски закри официално спортно-състезателен сезон 2014/2015 на тържество в София.

Зимният сезон в България мина под знака на най-голямото спортно събитие за 2015 година, а именно стартовете от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско. За пети път ски-курортът в Пирин и БФСки организираха състезанията на най-добрите алпийци. Този път под връх "Тодорка" мериха сили водещите дами, начело с Ана Фенингер, Тина Мазе, Линдзи Вон, Джули Манкузо и Лара Гут.

Всички те видяха и признаха, че България има сили да се справи на световно ниво с организацията на форум като Световната купа. Тежките метеорологични условия в първите дни не спряха ентусиазма над 1000 души, които работиха денонощно, за да имат звездите при жените възможно най-доброто трасе. 

Мъглата попречи на първите два старта, но това пък амбицира още повече екипа в Банско и цял свят видя, че Българи може да организира не един, а цели 4 състезания в 4 поредни дни - нещо, което този сезон в Световната купа не се беше случвало. От състезателите безспорно големите поздравления заслужава водещата сноубордистка Александра Жекова. 

На световното първенство в Австрия Жекова постигна най-големия успех в историята на българския сноуборд. Тя се класира на престижното четвърто място в сноубордкроса, като само липсата на шанс й попречи да вземе заслужения медал. Малко след това Жекова триумфира убедително в своята дисциплина на световните студенстки игри в Испания.

Ски-скачачът Владимир Зографски също спечели световната титла на Универсиадата в Сиера Невада. На световното първенство във Фалун той зае 30-о място. В класирането за Световната купа, обаче, Зографски остана чак 70-и. 

В ски-бягането за първи път участие в най-гледаната верига Тур дьо ски (7 старта в свободен и класически стил в рамките на 9 дни) взеха участие двама българи - Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов. Опитният Цинзов показа с резултатите си, че не случайно е част от световния елит. Най-доброто му класиране бе 29-о място, а от 93-а стартирали във веригата той завърши на 38-о място в крайното подреждане.

На Световното първенство за северни дисциплини, което се проведе във Фалун (Швеция), Цинзов зае 39-то място в скиатлона (15 км класически стил и 15 км свободен стил) и на 15 км свободен стил. Малко не му достигна да изпълни плануваното 30 място. В края на месец март на Световно военно първенство, което се проведе в Боден (Швеция), той спечели бронзов медал на 15 км свободен стил.

Младите звезди на българския зимен спорт също оставиха ярка следа в 96-ата година от историята на ски-федерацията. В алпийските ски Алберт Попов спечели два сребърни медала от Европейския младежки олимпийски фестивал в Австрия и Лихтенщайн, а в края на сезона влезе сред най-добрите 77 в световната ранглиста по слалом, нещо което не се е случвало с български скиор от ерата на великия Петър Попангелов.

Петър Гьошарков постигна първата българска победа в слоупстайла за Европейската купа и завърши сезона на второ място в генералното подреждане.
15-годишната ски бегачка Нанси Окоро зае престижното пето място за купа "Тополино", неофициално световно първенство до 16 години. Във възрастова група до 18 години стартираха и се класираха съответно на трето и четвърто място Любомир Папарков и Николай Вячев.

Сред най-значимите събития реализирани от Българска федерация ски през сезона бе седмото издание на проекта "Научи се да караш ски", което за пореден път се реализира с помощта на Министерството на младежка и спорта. Благодарение неимоверните усилия на всички организатори, 3500 деца стъпиха за първи път на ски и безплатно се научиха как да практикуват любимия на милиони хора по света спорт.

По този повод председателят на БФСки Цеко Минев награди министъра на Младежта и спорта Красен Кралев с приз за изключителна подкрепа на Българска федерация ски за организирането на стартовете от Световната купа и реализирането на програмата "Научи се да караш ски".

БФСки по традиция награди и някои от големите имена в българските ски, които навършват кръгли годишнини. За цялостен принос призове бяха връчени на Красимира Брънзалова (75 г.), Петър Ляпев (75 г.), Стоян Господинов (75 г.), Хайк Вахрам (75 г.), Петър Панков (70 г.), Петър Аджов (70 г.), Георги Кочов (60 г.), Милуш Иванчев (60 г.) и Стоян Крамарски (60 г.).

За първи път тази година Българска федерация ски отличи и най-заслужилите при журналисти-скиори. Домакин на държавния шампионат на медиите тази година бе Витоша. На отлично подготвената писта "Витошко лале" журналисти от цяла България мериха сили в гигантски слалом на осветление. Шампион при мъжете стана Юлиян Стоянов (в. Лична драма"), а при дамите победителка бе Елена Гюрова (Нова телевизия).

От тази година БФСки учредява и приз за най-добро и обективно отразяване в медиите. Носителят на първата награда в тази област е Георги Банов от в. 24 часа. 

Индивидуални награди на БФСки за сезон 2014/2015:

Сноуборд
--------
Купа "България"
Бордъркрос:
Жени - Александра Жекова, СК "НСА"
Мъже - Алекс Иванов, СК "НСА"

Паралелни дисциплини:
Жени - Мария Димова, СК "Ледени ангели"
Мъже - Радослав Янков, СК "НСА"

Свободен стил:
Мъже - Петър Гьошарков, СК "Бороборд"
Жени - Бетина Кичукова, СК "Бороборд"

Купа "Надежди"
паралелни дисциплини:
Момчета - Борислав Стоянов, СК "Бороборд"

Алпийски дисциплини
-------------------
купа "България"
жени - Мария Киркова, СК "Юлен"
мъже - Алберт Попов, СК "Мотен"

Купа "Надежди"
Алпийски дисциплини:
Девойки младша възраст - Ева Вукадинова, СК "Боровец"
Юноши младша възраст - Калин Златков, СК "Мотен"
Девойки старша възраст - Ивелина Крумова, СК "Боровец"
Юноши старша възраст - Асен Мавриков, СК "Юлен"

Купа "Надежди Джуниър"
Алпийски дисциплини:
Деца до 8 години - Катерина Ваклиева, СК "Грийн Роуд", Марк Рангелов, СК "Мотен"
Деца до 10 години - Бояна Радева, СК "Боровец" и Илия Костов, СК "Пампорово"
Деца до 12 години - Катерина Пиришанчина, СК "Юлен" и Георги Морунов, СК "Боровец"

ски бягане
----------
Купа "България"
мъже - Веселин Цинзов, СК "Александър логистик"
жени - Антония Григорова-Бургова, СК "Александър логистик"

Купа "Надежди"
Младша възраст - Валентина Димитрова, СК "Паничище 2009" и Даниел Бошнаков, СК "Атлас"
Старша възраст - Елеонора Жишкина, СК "Паничище 2009" и Красимир Атанасов, СК "Паничище 2009"

ски-скок
--------
Купа "България-2014" - Владимир Зографски, СК НСА
Купа "Надежди" - Красимир Симитчийски, СК "Рилски ски скачач"/БТА