Националите ни не допуснаха изненади и достигнаха безпроблемно до финалите на държавния шампионат по борба, класически стил в Пловдив, съобщиха от федерацията. 

Световният и европейски шампион за 2013 г. Иво Ангелов записа три победи в категория до 59 кг – срещу Десислав Дормишев с 2:0, Стефан Григоров с 10:2, а на полуфинала срази и Радослав Василев с 8:0. Така за титлата портист № 1 на България за 2013 г. ще срещне Йото Христов. 

В очаквания с най-голям интерес финален сблъсък бронзовият олимпийски медалист от Пекин 2008 Явор Янакиев ще спори за титлата срещу настоящия носител на златния пояс на "Никола Петров" Даниел Александров в кат. 80 кг. 

И двамата имат до момента по три победи. На старта в категорията Янакиев се наложи над Николай Минков с 9:0, после преодоля и Боян Загоров с 5:0, а на полуфинала елиминира Марио Доцин с 9:0. Александров пък надви Тодор Тодоров с 6:0 и Николай Пиронков с 9:0. А съперникът му на полуфинала Антонио Вражев се отказа. 

Най-категоричен до момента е Константин Стас. В кат. до 66 кг бесарабският българин прегази 4-има с технически туш - Севдалин Савков, Дейвид Димитров и Радослав Палев с по 9:0 и Стоян Чобанов с 8:0 във втория кръг. Така за титлата той ще излезе срещу Николай Вичев. 

При 75-килограмовите Илиян Георгиев също не даде точка на съперниците си . Националът преодоля Васил Славов с 9:0, а после Росиан Дерменски и Арман Арменович с по 8:0. Негов съперник за първото място ще бъде Пламен Палев. 

Световният шампион за 2010 г. Христо Маринов достигна до финала при 85-килограмовите след три победи – срещу Георги Иванов с 9:0, Николай Иванов също с 9:0, а на полуфинала надделя над Станислав Кънев с 4:1. По-късно негов съперник на финала ще бъде Николай Байряков. 

При 98-килограмовите за титлата ще спорят Елис Гури срещу Иван Иванов. Гури, световен шампион за 2011 г., се отчете до момента с 4 победи - 4:1 срещу Ивайло Върбев, 9:0 срещу Асен Табаков, 8:6 срещу Сотир Беков и 2:0 срещу Пламен Ташев на полуфиналите. Иванов се разписа с успех срещу Радослав Атанасов с 4:0, Серги Сергиев с 8:0 и Даниел Кардашлиев с 8:0. 

В кат. до 71 кг на финала ще спорят Мартин Иванов срещу Майкъл Измирлиевски. При тежките до 130 кг до решителния сблъсък за титлата стигнаха Любомир Димитров и Петър Богаевски. 

При жените трикратната европейска шампионка за девойки Миглена Селишка очаквано стигна финала при 48-килограмовите. Нейна съперничка за титлата ще бъде Фатме Мандева. 

За титлата при 55-килограмовите Евелина Николова, европейска вицешампионка за 2015-а, ще срещне Паулина Коджабашева. А в кат. до 69 кг София Георгиева ще спори с Мирослава Велинова. 

Схватките в залата на Пловдивския университет изгледаха президентът на федерацията Валентин Йорданов, както и членове на Управителния съвет, треньорският щаб на националния ни отбор начело със старши треньора Армен Назарян.