Националният ансамбъл на България за жени заема второ място в многобоя след първото изпълнение от турнира за Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан). Възпитаничките на Ина Ананиева в състав Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Михаела Маевска-Величкова и Християна Тодорова получиха оценка за съчетанието си с пет ленти от 17.100 точки.

Българките, които са световните шампионки от Измир 2014, се класираха за финала на този уред. Лидер след първия ден е Израел със 17,450 точки, а на трета позиция с по 16.900 точки са ансамблите на Испания и Италия. Япония има 16.850 точки, а Беларус - 16.800 точки. В последния момент от турнира се отказаха отборите на Русия и Азербайджан, които имат проблеми с контузени гимнастички. По програма утре ансамблите ще играят съчетанията с два обръча и три чифта бухалки, след което ще бъде ясно класирането в многобоя, а финалите на уредите са в неделя.

Отлично се представиха българските гимнастички Невяна Владинова и Мария Матева след първия ден на индивидуалната надпревара, след като си осигуриха място на финалите съответно на топка и на обръч. Владинова е седма, а Матева - девета в многобоя след първите два уреда. Невяна Владинова получи оценка 17.100 на обръч и 17.300 точки на топка, което я класира на финала на втория уред.

Мария Матева изигра отлично съчетанието си с обръч, за което получи оценка от 17.500 точки и се класира с шести резултат за финала. На топка обаче тя допусна грешка и не успя да влезе сред финалистките, след като беше оценена с 16.700 точки. Владинова е със сбор от 34.450 точки след първия ден, а Матева има 34.200 точки. До момента начело в многобоя е рускинята Маргарита Мамун със сбор от 38.200 точки.

След нея се нареждат Александра Солдатова (Русия) с 37.100 точки, Йон-Джае Сон (Република Корея) с 35.900 точки и други. В надпреварата участват 31 индивидуални гимнастички и 10 ансамбъла. По програма утре жените ще представят съчетанията си с бухалки и лента, а финалите на отделните уреди са в неделя./БТА