52 000 000 зрители ще наблюдават Световната купа по художествена гимнастика "Sofia World Cup", която ще се проведе от 27 до 29 май в арена "Армеец". Данните, след предварителен сондаж, са предоставени от шведската фирма "Lagardere", която държи телевизионните права на Международната федерация по гимнастика (FIG).

България вече постави рекорд по гледаемост на турнирите от Световната купа, след като през 2014 година 72 милиона души на планетата са наблюдавали преките телевизионни излъчвания от арена "Армеец", като 24 милиона са били зрителите в Америка, други 12 милиона - в Турция.

Световната купа по художествена гимнастика "Sofia World Cup" ще се проведе за шести пореден път. В надпреварата България ще бъде представена от Невяна Владинова и Катрин Тасева, а извън класирането ще видим Ерика Зафирова, Боряна Калейн, Мадлен Радуканова и Симона Дянкова.

За ансамбъла това ще бъде последно състезание в кариерата пред родна публика.

Световната купа по художествена гимнастика се провежда под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и е част от кампанията - София Европейска столица на спорта 2018.

Официалното откриване на състезанието е на 27 май (петък) от 17.30 часа. Официални гости на Световната купа са представили на Международната федерация: Даниела Делакяйе (Италия) - супервайзер на състезанието, член на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация, Лаура Акоста (Мексико) - член на техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация, Хайди Брюнедер (Австрия) - президент на техническия комитет по художествена гимнастика към Европейския съюз по гимнастика, Моринаре Ватанабе - член на Изпълкома на Международната федерация по гимнастика и кандидат за президент на световната централа.

Българска федерация по художествена гимнастика с помощта на дарители и спонсори ще направи томбола с над 150 невероятни подаръци-изненади и през трите състезателни дни.
Днес в арена "Армеец" започва международният турнир за жени и девойки "София къп". Входът за зрителите на международния турнир и за Световната купа в петък и събота ще бъде свободен. В неделя ще се влиза срещу закупен билет, а цените са 5, 10 и 15 лева.