На 13 и 14 юни ще бъде проведено престижното автомобилно състезание на затворен маршрут "Писта Стара Загора", съобщиха от пресцентъра на Общината. 
Емблематичното състезание е Трети кръг от националния шампионат. В Стара Загора ще се съберат някои от най-големите имена в този спорт като Илия Царски, Румен Дунев, Константин Маршевелов, Ангел Григорчев и други, които ще
изминат трасе от 2,8 км на източния пътен възел на входа на града. Пилотите ще бъдат разделени в три групи - серия "Спорт", серия "Тунинг" и серия "Макси". 

Потвърдили участие до момента са 50 екипажа, а крайната дата за записване на отборите е 8 юни.

Възстановяването на "Писта Стара Загора" е дългоочаквано събитие за всички любители на рали състезанията и е факт благодарение на подкрепата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, каза председателят на АСК "Стара Загора" Илия Бояджиев. Пряко с организацията се занимават АСК "Стара Загора"
и Българската федерация по автомобилен спорт, допълни той. 

Освен че ще възродим състезанието, то е и с нов формат, който предполага повече интерес както за състезателите, така и за публиката. На "Писта Стара Загора", в първия манш на всяка серия автомобилите ще се подреждат за старт според постигнатите резултати от тренировката, като участникът с най-добро
постижение заема първа позиция и т.н. Във втория манш на всяка серия автомобилите ще се подреждат за старт според постигнатите резултати от тренировката, но първите пет стартират в обратен ред (първият стартира от 5-та позиция, вторият от 4-та и т.н.). 

Това е новост, която ще бъде любопитна за гледане, уточни подробности Бояджиев, който е и част от Организационния комитет по провеждането на шампионата. 

Организаторите подчертават мерките за сигурност, които са предприети, за да бъдат избегнати възможни инциденти по време на събитието. 

"Изготвен е специален план, който е в съответствие с изискванията на БФАС, както и с международните организации. Зоните за зрители ще бъдат обозначени с ленти, както и постоянно контролирани от компетентен персонал", допълни още Илия Бояджиев. 

Той апелира и всички, които ще бъдат част от "Писта Стара Загора", да се съобразяват с установения ред и да се вслушват в инструкциите на специалистите.

"Писта Стара Загора" подкрепя инициативата в памет на малкия Паоло от Стара Загора, както и на всички загинали при автомобилни инциденти - "Аз съм бъдещето! Пази ме!". Организаторите призовават привържениците на високите скорости да бъдат внимателни и напомнят, че пътищата не са рали писти.

Провеждането на подобни състезания носят достатъчно емоции и са възможност за адреналин и показване на възможност на автомобилите, но това трябва да се случва само на обозначени места.