След дълго проучване на състезанията в клас 600 сс на национално, европейско и световно ниво, представителите на Международната мотоциклетна федерация (FIM) са установили, че е необходим допълнителен шампионат, който да бъде преход между републиканската и международната сцена на пистовия мотоциклетизъм. 

Така през 2016 година в календара на Световния Superbike шампионат ще се появи нов формат: Европейската Суперспорт Купа (FIM Europe Supersport Cup).

Целта на новия шампионат е пилотите и тимовете да усетят истинската атмосфера на световните състезания, но също така и силната конкуренция в елита. Състезанията ще се провеждат на същите писти като тези от Световния суперспорт клас (WorldSSP) и подобно на тях ще бъдат излъчвани по телевизията. За разлика от WorldSSP обаче, техническите изисквания към мотоциклетите от Европейската купа ще позволяват използването на машини, подобни на тези в републиканските шампионати, а таксите за участие ще са далеч по-ниски. 

Най-голямото предизвикателство за пилотите, участващи в Европейската Суперспорт Купа ще бъде може би възможността да застанат “гума до гума” на същата стартова решетка до състезателите от Световния суперспорт шампионат. 

По този начин те по-лесно ще могат да усвоят разликите в карането на републиканско и световно ниво. Победителите пък ще получават медали, парични награди и ще участват в пресконференции. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS